El nou model de teleassistència intensivista entre l'Hospital de Berga i l'Hospital Althaia de Manresa permet atendre pacients en estat crític en un centre sanitari que no disposa d'Unitat de Cures Intensives (UCI). La Tele UCI, com s'ha anomenat el sistema, consisteix en una eina "pionera" de tractament i control telemàtic de qualitat, per tal que els usuaris amb quadres més complexos es puguin estabilitzar directament des de l'hospital berguedà. Després d'un any en funcionament i d'una prova pilot que ha resultat exitosa, l'operatiu es consolida i esdevé un referent que s'exportarà a altres centres amb característiques similars d'arreu del país.
Abans de la posada en marxa de les noves urgències de l'Hospital de Berga, els pacients crítics i semicrítics es derivaven directament a Manresa. Des de fa un any, la Tele UCI permet que aquestes persones puguin ser ateses en una primera instància al seu centre de referència, a la capital de Berguedà. Activant aquesta eina, els metges d'urgències i anestesistes de Berga i els especialistes de medicina intensiva de Manresa passen a formar equip. A través del suport des del Bages, els sanitaris berguedans poden estabilitzar el pacient, ja sigui de cara a un posterior trasllat o fins que es recupera i pot passar als circuits ordinaris de l'Hospital de Berga.
Per tal que el control a distància sigui rigorós i de qualitat, els intensivistes manresans tenen accés directe a les constants del pacient i al resultat de proves complementàries. També poden fer observacions oculars gràcies a una càmera d'alta resolució que presideix el box de crítics. Al fons, hi ha l'ordinador i material de comunicació a través del qual conversen els equips d'ambdós centres. En total, hi ha dos llits, que permeten atendre a la vegada fins a dos pacients en estat crític o semicrític.
Una eina "útil i funcional"
Per tal de consolidar el model, s'ha executat una prova a través d'un projecte de recerca al llarg de sis mesos. En aquest període, entre l'estiu i la tardor de 2024, es van atendre 35 pacients, amb simptomatologia diversa com infarts, traumatismes o sèpsies. "Comparant les dades amb un període similar d'anys anterior, els resultats preliminars són molt bons", ha avançat el director assistencial de l'Hospital de Berga, Òscar Bernardich, qui ha reiterat que "és un sistema que suposa una millor atenció d'aquests pacients". Per al doctor, la Tele UCI és una "eina útil i funcional", adequada per a "donar un tractament òptim a cada pacient i en cada circumstància" i que permet "traslladar els pacients que finalment s'han de derivar amb una garantia de seguretat molt alta". Així mateix, Bernardich també ha assegurat que l'atenció dels usuaris que finalment no s'han hagut de desplaçar també ha estat "molt bona".
Des d'Althaia, la cap del servei de Medicina Intensiva, Sílvia Cano, ha reiterat que el projecte resulta en una millora important del servei sanitari a Berga pel fet que implica que "els malalts en estat crític puguin tenir una millor atenció des del principi, i també una millor valoració de cara a les necessitats del trasllat a un altre centre". Cal tenir en compte que un dels objectius del recurs és evitar derivacions innecessàries dels usuaris, pel fet que el desplaçament pot derivar en una complicació. En la mateixa línia, si l'observació preliminar a Berga conclou que la persona necessita una atenció que no es troba a Manresa, es pot determinar el trasllat urgent a un hospital terciari, evitant el pas que anteriorment hauria hagut de fer el pacient per la capital del Bages.
"És un projecte transformador", ha posat en relleu el gerent del Departament de Salut a la Catalunya Central, Toni Sánchez, qui ha emfatitzat que aquesta iniciativa esdevé un nou pas per a l'equitat territorial i la igualtat d'oportunitats pel tractament dels pacients berguedans, que amb aquest sistema "poden disposar d'una consulta amb un intensivista". "La finalitat és donar continuïtat assistencial a les persones del Berguedà", ha reiterat el gerent, incidint que els usuaris poden rebre ara una assistència intensivista "segura, pròxima i de qualitat". Cal tenir en compte que, anualment, l'Hospital de Berga rep entre 60 i 65 pacients amb quadres crítics.
Vist el resultat del primer any d'aquest nou model d'atenció a les urgències de Berga, la Tele UCI es perpetua i esdevé un referent de cara a aplicar recursos similars en altres punts de Catalunya. Aquest sistema, a més, està emmarcat en el projecte Criti.cat del Departament de Salut, que té per finalitat millorar l'atenció dels pacients crítics amb una assistència precoç i continuada, integrant diferents opcions de monitoratge i la informació clínica de l'usuari que ajudin a la presa de decisions clíniques per part dels professionals sanitaris.