La meitat de pobles berguedans obligats a tenir un pla de prevenció d'inundacions no el tenen vigent

A la comarca hi ha quatre municipis amb risc d'inundació molt alt: Gironella, Guardiola, la Pobla i Puig-reig

Imatge d'arxiu de la unió dels rius Arija i Llobregat al nucli de la Pobla, un dia de tempesta
Imatge d'arxiu de la unió dels rius Arija i Llobregat al nucli de la Pobla, un dia de tempesta | Cedida / MLA
06 de novembre de 2024, 13:00
Actualitzat: 13:10h

Arreu de Catalunya, 521 municipis estan obligats a disposar d'un pla municipal per prevenir inundacions. En el cas concret del Berguedà, són 12 les poblacions que l'haurien de tenir. Ara bé, no tothom té els deures fets i, segons les dades facilitades per Protecció Civil, només la meitat tenen aprovat i en vigor aquest document.

La gestió i actuació local en cas d'inundacions queda recollida en el Duprocim, el Document únic de protecció civil municipal, i també al Pla d'Actuació Municipal (PAM). Els pobles del Berguedà que en disposen d'un d'actualitzat són Avià, Bagà, Cercs, Gironella, Olvan i la Pobla de Lillet. En tot cas, la casuística és molt diversa entre els diferents nuclis. Avià i Cercs es troben en una situació de risc moderat i baixt respectivament, però el fet d'estar inclosos en el Pla d'Emergències de la presa de la Baells els fa imperatiu tenir vigent aquest pla. D'altra banda, a Bagà i Olvan el risc d'inundacions és alt.

Al Berguedà hi ha quatre municipis amb un risc d'inundació molt alt. És el cas de Gironella, Guardiola de Berguedàla Pobla de Lillet i Puig-reig. Gironella i la Pobla tenen un Duprocim aprovat l'any 2022, així que encara és vigent (la validesa dels plans és de quatre anys). En canvi, el de Guardiola i Puig-reig està pendent de revisió, ja que daten del 2018 i del 2020 respectivament.

Altres poblacions que també han de posar al dia els seus plans de protecció civil són Gósol i Berga, tots dos amb una catalogació de risc alt. En el cas de la capital berguedana, la darrera actualització data de 2014, si bé l'alcalde, Ivan Sànchez, ha confirmat que l'Ajuntament ja disposa d'un Duprocim redactat, que pròximament haurà de ser validat pel plenari. "El Duprocim està fet i Protecció Civil ja el té. Està tot establert i en marxa, així que si avui dia passés alguna cosa, tothom té molt clar quina és la responsabilitat que li pertoca", ha exposat a Nació Berguedà el batlle.

 

De fet, s'escau que en la darrera sessió ordinària de ple, Ferran Aymerich, de Junts per Berga, ja va preguntar per aquest document, tenint en compte el recent succés de l'incendi de la planta de biomassa al Polígon Industrial de la Valldan. "Ha estat un avís: s'ha cremat una planta de biomassa i per sort no hi ha hagut danys personals. Però el polígon és un emplaçament on hi ha indústria i hi hem tingut ensurts", emfatitzava Aymerich, recordant que al mandat passat, un regidor del seu grup, Vicenç Vegas, ja va alertar sobre la necessitat d'actualitzar aquest pla. "Avui dia, el nou document ja està redactat. Falta només la revisió final del tècnic i portar-ho a ple", responia Sànchez, incidint que "la feina s’ha fet".

En un estadi més avançat es troben a Casserres, que ja han passat el Duprocim per ple i està en la recta final de la seva validació, un cop acabi el període d'exposició pública i s'elevi a la Comissió de Protecció Civil de Catalunya. Així ho ha detallat l'alcalde de Casserres, Eduard Subirana, qui explica que ha estat la Diputació de Barcelona qui ha elaborat el document, el qual va entregar al consistori el darrer mes de juny. En el cas casserrenc, el Duprocim inclou els riscos territorials bàsics (per calor o fred intens, concentració de persones i tall de subministraments bàsics), i els riscos per incendis forestals, per inundacions, de transport de mercaderies perilloses, per nevades, per sismes, per ventades i per pandèmies.

Casserres i Sant Julià de Cerdanyola són els dos darrers municipis berguedans obligats a disposar d'un document de prevenció per inundacions, malgrat que no n'han tingut mai, tal com recullen les dades de Protecció Civil. El nivell de risc és baix i alt, respectivament (Casserres també està inclòs en el Pla d'Emergències de la presa de la Baells). Ara bé, tal com va avançar el president de la Generalitat, Salvador Illa, en una compareixença per valorar les afectacions de la DANA al país, el Govern vol impulsar una nova regulació que obligarà a tots els municipis a disposar d'un pla de Protecció Civil actualitzat. En aquest sentit, també s'ha fet saber que s'engegaran diferents dotacions pressupostàries per assistir els ajuntaments que no tenen els recursos tècnics ni econòmics per tirar endavant aquests plans.

Arxivat a