Mor Jaume Batiste, persona entregada a la cultura baganesa

Ha perdut la vida per Covid-19 als 88 anys; era impulsor, entre altres, de la posada en escena de la llegenda “El Rescat de les Cent Doncelles”

Publicat el 20 d’abril de 2020 a les 20:25
Actualitzat el 20 d’abril de 2020 a les 21:14
El baganès Jaume Batiste i Llorens, persona polifacètica molt vinculada al teixit cultural de la vila de Bagà, ha mort aquest diumenge 19 d’abril víctima de la Covid-19. Batiste ha estat estretament relacionat amb el teatre del municipi, la Setmana Medieval, diferents entitats del poble, entre altres, a més de ser regidor de Cultura de l’Ajuntament de Bagà entre els anys 1997 i 2003.

Arran de la seva mort, la xarxa s’ha omplert de dedicatòries que han volgut acomiadar una persona molt coneguda i estimada a la vila de Bagà.

De Barcelona a Bagà

Jaume Batiste va néixer a Barcelona. Batiste va visitar Bagà, de la mà del músic Elisard Sala, per primera vegada l’any 1958. Així ho explica Josep Ureña, president de l’Associació Medieval de Bagà.

En aquella època, la Unió Excursionista de Catalunya de Bagà organitzava grans concerts de muntanya a la Plaça Porxada durant l’estiu. Algunes de les estrenes van ser: “Cantem la muntanya” (1958), el “Cançoner de la Vall d’Aran” (1963) i el “Cançoner de Bagà” (1965). Aquests espectacles es van portar a terme sota la direcció general d’Elisard Sala, conjuntament amb la direcció artística per part de Jaume Batiste. Aquests concerts van ser el motiu de les primeres estades de Batiste a Bagà, tal com precisa Ureña.

Batiste, que es va casar amb la filla d’Elisard Sala l’any 1959, anava pujant a Bagà a passar els estius. Ja llavors, durant aquelles estades a Bagà, l’any 1966, es va escriure “El rescat de les Cent Doncelles”, una obra teatral basada en la llegenda homònima, però que per diferents circumstàncies es va quedar dins un calaix i no es va poder representar. 

Tal com precisa Ureña, no va ser fins a l’any 1989 quan se li va proposar a Batiste que portés la direcció artística de la posada en escena del “ Rescat de les Cent Doncelles”, que veuria la llum definitivament l’any 1990.

Batiste i “El Rescat de les Cent Doncelles”

Jaume Batiste va acceptar la proposta i va estar al capdavant de la representació de la llegenda del “Rescat de les Cent Doncelles” durant 10 anys (1990 fins al 2000).
 

Representació Foto: Associació Medieval de Bagà


Batiste va ser l’encarregat d’adaptar l’obra original de Josep Serra i Janer, així com de dissenyar els decorats medievals de la mateixa representació, els quals van ser confeccionats pels Germans Salvador.

El 28 de juliol de 1990 va tenir lloc a la Plaça Porxada de Bagà, en el marc dels actes de la celebració del centenari de Joan Amades, la primera representació teatral de la llegenda, que va anar a càrrec de l’Ajuntament de Bagà, El Grup de Teatre La Faia, l’Esbart Cadí, la gent del poble, etc.

“És en aquest moment quan la relació de Batiste amb Bagà va entrar de ple”, expressa el baganès Josep Ureña. “Llavors és quan Batiste comprà una casa a Bagà i el seu vincle es va fer encara més estret”, afegeix Ureña.
 

Cartell de la primera representació teatral de la llegenda. Foto: El Rescat
 

30 anys més tard, la posada en escena del “Rescat de les Cent Doncelles” segueix essent una de les manifestacions culturals més arrelades en aquest municipi de l’Alt Berguedà. Teatre, música en directe, dansa, cant coral i més d’un centenar d’actors es combinen per reviure aquesta llegenda tan característica de Bagà. Des de l’any 2010, la representació s’alterna entre la vila de Bagà i Vila-Seca, població agermanada.

Aquesta obra teatral, però, no ha estat ni de bon tros l’únic vincle de Batiste amb el món del teatre al municipi, ja que la seva figura forma part de la trajectòria del grup de teatre de Bagà.

Un dels fundadors de l’Associació Medieval de Bagà

Batiste va ser un dels socis fundadors de l’Associació Medieval de Bagà l’any 1998, una entitat que, entre altres tasques, es dedica a organitzar la Setmana Medieval de Bagà. Aquest esdeveniment, que se celebra cada juliol al nucli antic de la vila, s’inclou dins els actes de les Festes de la Baronia de Pinós.

“Ens deixes una empremta inesborrable en la cultura baganesa. Gràcies per la teva contribució en la tasca de recuperar i difondre el nostre passat medieval. Els teus consells ens seran sempre presents”, ha expressat públicament a les xarxes socials l’Associació Medieval de Bagà.

Ureña recorda que Batiste va treballar amb tota una colla de projectes que es van tirar endavant des de l’Assocació Medieval, a més d’impulsar la creació del Centre Medieval i dels Càtars al Palau dels Pinós durant l’etapa de Batiste com a regidor de Cultura del consistori (1997-2003).  

A banda d’aquesta associació, Batiste va col·laborar activament amb altres entitats del municipi, com pot ser l’Esbart Cadí de Bagà.

Obres teatrals escrites per Batiste

L’amor de Jaume Batiste cap al teatre també queda demostrat en obres que ha escrit i publicat com: Els Tres mosqueters (1977), L’hemisferi fantàstic: comèdia fantàstica en dos actes (1984), L’escenografia (1991), entres moltes altres.

L’amor de Jaume Batiste cap al teatre també queda demostrat en obres que ha escrit i publicat com: Els Tres mosqueters (1977), L’hemisferi fantàstic: comèdia fantàstica en dos actes (1984), L’escenografia (1991), entres moltes altres.

A més, el baganès ha escrit altres obres com la novel·la Arnau de Sull (2010), amb l’acompanyament d’il·lustracions fetes per ell mateix. 
 

El polifacètic Jaume Batiste. Foto: Bagà Endavant