El Museu del Ciment encara el futur amb l'objectiu de créixer i dinamitzar-se

El Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya i Holcim han signat un document de col·laboració per impulsar l'ampliació i millora de l'equipament cultural de Castellar de n'Hug

Representants del MNACTEC i de Holcim han rubricat l'acord
Representants del MNACTEC i de Holcim han rubricat l'acord | Museu del Ciment
Redacció
12 de febrer de 2025, 09:40
Actualitzat: 9:40h

El Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) i Holcim han signat un document de col·laboració per impulsar l'ampliació i dinamització del Museu del Ciment de Castellar de n'Hug, seu del MNACTEC, ubicat a la històrica fàbrica de ciment Asland. L'acord marca el primer pas cap a un conveni de cooperació estratègica que, segons els responsables de l'espai, permetrà desenvolupar projectes conjunts en els àmbits tècnic, patrimonial i divulgatiu, amb l'objectiu de rehabilitar i millorar els espais museístics. A més, també apunten que servirà per fomentar la conservació del patrimoni industrial i promoure la difusió del coneixement científic i tecnològic vinculat a la indústria del ciment.

El projecte de futur contempla la rehabilitació i adaptació de diferents espais de l'antiga fàbrica, ampliant les sales expositives i abordant noves temàtiques de rellevància actual, com la descarbonització en la indústria cimentera i el paper de la dona en el sector. En aquest context, la col·laboració amb Holcim adquireix una rellevància fonamental, perquè aportaran la seva experiència tècnica i coneixement especialitzat en l'àrea. D'altra banda, el treball conjunt també servirà per potenciar i posar en valor l'arxiu històric, així com per organitzar activitats divulgatives destinades a apropar a la societat el llegat del patrimoni industrial i les tendències emergents en la indústria del ciment.

A la signatura del document de col·laboració hi han participat el director del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, Jaume Perarnau, i la directora de Persones, Comunicació i Iniciatives Socials de Holcim, Verónica Martín. Aquest acord reforça el compromís d'ambdues entitats amb la preservació del patrimoni i la promoció de la cultura científica i tecnològica a Catalunya, convertint el Museu del Ciment i el municipi de Castellar de n'Hug en referents en la conservació del patrimoni industrial i en el diàleg entre passat i futur, sentencien en una nota de premsa.

L'antiga fàbrica de ciment Asland, va ser cedida per Asland (avui Holcim) a la Generalitat de Catalunya i transformada en el Museu del Ciment l'any 2002. Inaugurada el 1904 i en funcionament fins al 1975, està declarada Bé Cultural d'Interès Nacional. La fàbrica s'ha convertit en un referent del diàleg entre història i innovació, a més de ser un emblema del patrimoni industrial català.