Unes circumstàncies que, en última instància, han obligat el consistori a agafar el “toro per les banyes”, en paraules de la mateixa alcaldessa, Montse Venturós. I quan només falten dues setmanes per Patum, a fer-se càrrec d’una de les comparses més emblemàtiques de la festa, els Plens –el centenar de diables envoltats de vidalba que omplen la plaça de Sant Pere-, després de deixar sense autoritat al seu antic responsable.
Expulsions per “traïció i sedició”
Tot va començar el passat mes de gener amb l’expulsió de tres membres de la plantilla de la comparsa dels Plens al·legant “traïció i sedició”. Així ho va decidir el seu cap de colla, Isaac Gonfaus, contrari a les reivindicacions dels tres díscols, que demanaven obrir i democratitzar la festa, fer públics els estatuts interns del grup, fer constar que ningú tenia més poder que altres, i normalitzar l’activitat de les dones en tots els cercles de la Patum.
Les expulsions, però, van obrir la caixa de pandora, motivant la crítica d’uns i el suport d’altres, i generant un intens debat a la comarca sobre el veritable funcionament de la Patum. Una festa oberta, transparent i democràtica, tal com hauria de ser, pel seu caràcter universal? O més aviat, un espectacle dantesc, tancat i regit per amiguismes?
Una vegada encès el conflicte, l’Ajuntament es va veure obligat a mediar a través de l’organisme municipal del Patronat de la Patum. En un principi, aquest òrgan va acordar que els tres expulsats havien de tornar a formar part de la plantilla, tot i que la decisió va ser impugnada per sis persones, entre els quals el cap de colla dels Plens, del Tabal i de la Guita Grossa, així com les tres persones que havien estat escollides per substituir els expulsats. A més, el Patronat també va acordar la reestructuració de totes les comparses, obligant-les a elaborar nous reglaments de règim intern, així com a ratificar els nomenaments dels caps de colla.

Salt de plens de la Patum extraordinària. Foto: Carles Palacio
Passes enrere per motius legals
Durant aquests mesos, doncs, tots les comparses han treballat per modernitzar-se, excepte la colla dels Plens, que s’ha tornat a desmarcar, autoproclamat-se autònoma i sobirana d’ella mateixa. Sense poder desencallar el conflicte i amb les impugnacions resoltes a la contra, l’Ajuntament s’ha vist obligat a buscar assessorament legal, i a donar passes enrere ja que, tal com ha constatat, no té funcions executives i fiscalitzadores sobre les comparses, sinó només administratives i de coordinació, exclusivament.
Davant d’aquesta situació, la determinació de la CUP ha estat unilateral i contundent. Si no es pot gestionar el funcionament de la comparsa, tot i que sí el seu cap de colla, enguany l’Ajuntament s’autoproclama administrador d’aquesta. Una opció legal extraordinària, tot i que operativa, que farà que, per primera vegada en la història, la gestió, bon funcionament i seguretat dels salts de Plens recaigui, exclusivament, a mans de l’equip de govern, que nomenarà responsables concrets entre els membres de la comparsa.
Un embolic que, lluny de resoldre's, es va tensant poc a poc, i que contamina l’ambient quan només falten dues setmanes per Patum. Entre tot això, les tensions internes de la Patum ja s’han fet extensives entre la ciutadania, que s’ha posicionat a favor o en contra dels expulsats i de l’actitud del cap de colla. I les pressions han arribat a l’Ajuntament, on l’alcaldessa ha manifestat situacions extremes de tensió. Per primera vegada en molts anys, la Patum arriba amb polèmica, i qui sap quin serà el funcionament dels salts de Plens. Fidelitat al cap de colla o col·laboració amb el consistori? De moment, a Berga ja despunten algunes preguntes, entre elles, una en particular. Quan i com explotarà aquesta olla a pressió?

Plens de la Patum. Foto: Martí Albesa