Les persones, comparses i algun animal protagonitzen la nova samarreta de La Patum

Els músics han estat el fil conductor de la presentació, que ha servit per homenatjar la figura de Josep Comellas

Músics de les quatre cobles de Berga han tocat junts per primera vegada, amb motiu de la presentació de la samarreta de La Patum
Músics de les quatre cobles de Berga han tocat junts per primera vegada, amb motiu de la presentació de la samarreta de La Patum | Lídia López
04 de maig de 2024, 14:05
Actualitzat: 06 de maig, 10:17h

Patumaires grans i petits, una guita, un tall de pizza, un cavallet, l'oreneta de Queralt i, fins i tot, un àlien. Aquests són alguns dels ninots que il·lustren la nova samarreta oficial de La Patum, que s'ha donat a conèixer aquest migdia a Berga davant l'atenta mirada de centenars de persones, a la plaça Sant Pere. Durant l'acte, s'han pogut escoltar les primeres melodies de la festa a la plaça aquesta temporada, i és que l'eix central de la presentació d'enguany han estat els músics. Se n'han concentrat prop de 100 i, entre tots ells, s'ha destacat la figura de Josep Comellas, músic des del 1960 i durant 31 anys ininterromputs.

"En aquella època no hi havia músics", ha recordat Comellas durant l'acte, que ha explicat que es va iniciar en la interpretació de La Patum gairebé de rebot, ja que aleshores, amb 17 anys, tocava un instrument de corda. "El Jaume Sala volia plegar perquè era un home molt gran. Aleshores jo aprenia a tocar el violí, i el mestre que li va agafar el relleu, el Pellicer, era amic del meu pare i li va demanar a veure si jo volia tocar el fiscorn", ha compartit Comellas, que assegura que va fer-se amb un fiscorn de segona mà que va comprar a un militar, a Barcelona.

Envoltat de músics de les quatre cobles de la ciutat, Josep Comellas s'ha mostrat emocionat: "M'han vingut llàgrimes als ulls", ha dit en públic. I és que, segons ha apuntat, "a Berga hi ha tants músics perquè el jovent ha tingut aquest deler de tocar a La Patum", cosa que ha resultat en el fet que la capital del Berguedà compti ara amb "uns músics boníssims, amb compositors i instrumentistes de gran qualitat".

Els músics són uns dels elements que han quedat plasmats a la samarreta de La Patum d'aquest 2024. L'ha dissenyat el ninotaire Jaume Capdevila, Kap, que ha fet realitat aquesta proposta a partir de la idea que "La Patum som tots". "Hi ha tantes patums com gent hi ha a la plaça o, fins i tot, des de casa", ha detallat el dibuixant, que assenyala que "agafar les cares de tota aquesta gent era la millor manera de plasmar aquesta diversitat de La Patum". En definitiva, una heterogeneïtat que inclou "persones, comparses, animals, objectes i tot el que calgui", incideix Kap

20240504 122416 01 (1) (1)
Foto de família de la presentació de la nova samarreta de La Patum | Lídia López

 

Entre aquests ninots, l'alcalde de Berga, Ivan Sànchez, ha reconegut sentir-se especialment identificat amb el ninot del gegant: "Tothom sap que una de les meves debilitats són els Gegants i, a més, surt el Gegant Vell que és el que porto". En tot cas, el batlle ha tornat a recalcar que "La Patum no és de ningú i és de tothom alhora", i ha celebrat que a través del disseny resultant "tothom es pot sentir representat". Fins i tot, l'àlien: "Podria aterrar aquí per Corpus i se sentiria integrat, perquè La Patum és festa, alegria i tothom va amb un somriure pel carrer aquells dies".

La samarreta de La Patum es pot comprar a La botiga de la ManelaFígolsLa Patumaire, i a la parada del Grup Horitzó a la Fira de Maig i té un preu de 15 euros la unitat. Se n'han elaborat unes 3.000 i el recapte es destinarà al finançament de la festa.

Arxivat a