La Plataforma Anti-Incineradora de Cercs alerta sobre el deteriorament "més que evident" de les instal·lacions de l'antiga central tèrmica ubicada en el mateix municipi berguedà. L'espai, que és propietat de l'empresa EM Spain Waste and Treatment SL, va quedar en desús, esdevenint un pol d'atracció de vandalisme i curiosos, segons exposa el grup ecologista. Per aquest motiu, des de l'associació adverteixen dels possibles perills ambientals, pels residus perillosos que, segons apunten, encara s'hi conserven, a més dels personals, fruit de les incursions incontrolades.
"Després del fals desmantellament que es va realitzar, absolutament fora de llicència i sense cap mena de control, l’estat de la central avui dia és terrible", posen de manifest des de la plataforma en un comunicat de premsa, que assegura que "no s’ha fet cap actuació per retirar els residus perillosos (fuel, àcids i altres productes químics) ni el fibrociment". De fet, el grup confirma que aquest descontrol ha comportat l'acumulació de nous residus com pneumàtics. D'altra banda, des de l'entitat comparteixen que la propietat "va realitzar l’extracció dels materials dels quals en podia obtenir un rendiment econòmic (bàsicament, ferro), i ha deixat les instal·lacions en una situació encara més deteriorada de la que hi havia inicialment".
Aquest desinterès respecte de les instal·lacions, argumenten els ecologistes, ha comportat que "bona part dels espais han estat vandalizats (oficines, sales, etc)", tot afirmant que "hi ha signes clars de deteriorament de grans estructures, com per exemple en el cas de les xemeneies". En aquest sentit, el grup declara que "donada la situació d’abandonament, es realitzen pillatges i incursions de personal no autoritzat al recinte", emfatitzant "el perill que pot suposar". En definitiva, la plataforma es refereix a l'antiga central tèrmica de Cercs com un "perill públic", insistint que "podria comportar incidents greus: esfondraments incontrolats, incendis, alliberament de contaminants al medi, incendis, núvols tòxics, etcètera".
Tot plegat, l'entitat demana a l’Ajuntament de Cercs que exigeixi a l’empresa propietària que digui a terme el desmantellament de la central, "acordat des de l'any 2011", i que en cas de no procedir, "es busquin mecanismes legals per aconseguir-ho. També reclamen al consistori que faci avançar els passos per la recuperació dels Emprius en l'estat original. A més, els ecologistes demanden públicament la implicació tant per part de la Generalitat com del govern espanyol per "l’enorme problema que suposa l’estat actual de la central".
L'última notícia respecte de l'antiga tèrmica per part de la propietat va ser l'anunci del projecte de transformació d'aquest espai en una destinació turística i instal·lació energètica. Amb una inversió de 100 milions d'euros, van posar sobre la taula la voluntat de reconvertir les diferents instal·lacions en un hotel, un restaurant, un mirador, un parc de lleure, un museu, un espai de formació i una planta d'hidrogen verd. Nació Berguedà ha intentat posar-se en contacte amb l'empresa titular, sense èxit.