Una vegada més, Puig-reig enceta l'any nou amb la mirada posada en la celebració de la Corrida. Aquest 2025, la cita serà els dies 17, 18 i 19 de gener, essent una edició de continuïtat per consolidar els canvis i novetats incorporats el curs anterior, marcats per les noves propostes familiars i l'adaptació de la festa a la Llei de protecció dels drets i benestar animal. En tot cas, enguany es fan petites modificacions com la suma d'un tercer carro llançadora a la zona de la Corrida en Família, el nou format de sopar popular del divendres i el canvi de nomenclatura del raid.
L'agenda d'actes de la Corrida 2025 es posarà en marxa el dilluns, 13 de gener a la Biblioteca Guillem de Berguedà, on es duran a terme diferents tallers infantils, a partir de les 17.00 hores, al voltant de la festa. Segons la directora de l'equipament, Queralt Ambròs, aquests estan pensats per a nens i nenes a partir dels quatre anys, i també se n'han programat pels dies 15 i 17, a la mateixa hora. Ara bé, l'activitat cultural de més gran format serà la representació del Conte de la Corrida, el 16 de gener al pavelló d'esports, amb la presència de les autores i la participació de l'alumnat de teatre de l'INS de Puig-reig i també dels de 6è curs de l'Escola Sant Martí i l'Escola Alfred Mata. El públic seran la resta de nens i nenes dels centres educatius d'infantil i primària de Puig-reig.
Ara bé, les grans propostes pensades pel públic infantil seran el 17 i el 18 de gener. El divendres, des de primera hora del matí, tindrà lloc la celebració de la Corrida Infantil. La cita arrencarà amb l'esmorzar a la plaça Nova (09.00 hores) i l'arrencada de la Cercavila pel nucli del poble (10.00 hores) en la qual desfilaran carros, rucs i ponis. La música serà a càrrec de la Banda de l'Escola Municipal de Música de Puig-reig i també col·laboraran en la logística de la festa, acompanyant els més menuts, l'alumnat de batxillerat. Tot plegat, s'espera la participació de 400 nens i nenes dels centres del poble, que tindran l'oportunitat de gaudir en primera persona del tradicional Joc de les cintes davant del Cafè Nou.
L'altra activitat principal dirigida als infants i les seves famílies serà el dissabte, amb la referma de la Corrida en Família. "És una proposta que mantenim per l'èxit que va tenir l'any passat", ha assegurat el president de La Corrida, Joan Soler, que confirma que les activitats programades mantenen l'objectiu d'ensenyar als més petits com és la festa des de dins. Les activitats inclouen, entre altres, passejades amb burro i poni, demostracions de ferradors amb forja, exhibició de tir i treball amb animals, un burro mecànic i tallers. A més, per a poder donar servei a l'alta demanda evidenciada l'any passat, s'afegeix un tercer carro llançadora des del centre del poble (davant de Correus) fins a la zona del circuit on se celebraran les activitats.
Pel que fa als actes per a tots els públics, l'agenda s'encetarà el 17 de gener al vespre (20.00 hores) amb la celebració de la Cuina del Porc al pavelló, que enguany substitueix l'oferta de foodtrucks per una proposta unitària de sopar popular amb mongeta, pintxos i iogurt al pavelló. La cita gastronòmica s'amenitzarà amb música en directe de Joan Escudero, un ball country i un burro mecànic. Més tard, a partir de la mitjanit, el mateix espai acollirà el Ball de la Corrida, organitzat pels Bombers voluntaris de Puig-reig, amb la participació de DJ Destor i DJ Mango (l'entrada té un cost de 5 euros).
L'endemà al matí, se celebrarà la marxa cavalls al circuit de la Corrida (10.00 hores). Aquesta proposta remplaça el raid, que segons Soler havia anat perdent participants les darreres edicions. El nou format manté el recorregut, però passa a ser una proposta no competitiva. El mateix dissabte se celebrarà el briefing de la cercavila (16.00 hores), l'Escola Municipal de Música de Puig-reig oferirà un concert a la Sala (17.00 hores), s'entregaran els premis del concurs fotogràfic d'Instagram del 2024 i del concurs de dibuix del 2025, es farà la rebuda dels banderers a l'Ajuntament (19.00 hores) i se celebrarà la missa solemne en honor a Sant Antoni (19.30 hores).
Aquest 2025, la responsabilitat ha recaigut en Nil Altarriba Serra, que serà el banderer dels rucs, Josep Genescà Baraldés, banderer de les mules i Andreea Larisa Oltean Dobrescu, banderera dels cavalls. En declaracions als mitjans, Josep Genescà ha compartit que "després de molts anys que vaig començar a col·laborar amb la comissió de la Corrida, aquesta era la tercera vegada que em proposaven fer de banderer, i he pensat que era ara o mai", reconeixent que "em fa una certa il·lusió pel que representa". "És molt important ser banderer, no per capitanejar res, sinó tot el contrari: per donar fe que la festa és viva i tots hem de ser-hi". El banderer de les mules assenyala que des que va rebre la proposta ha provat d'anar a cavall per "veure com em sentia" i apunta que, després de tres dies de pràctica "estic content". Ara, li tocarà fer al canvi a la mula per "adaptar-m'hi".
Estricte compliment de la normativa de benestar animal
El dia gran de la Corrida serà, com habitualment, el diumenge, que començarà amb les inscripcions al ral·li fotogràfic (08.30 hores) a la Sala i la festa a l'entorn del porc a la plaça Nova (09.00 hores). La celebració inclou l'esmorzar gratuït, demostració sobre l'elaboració d'embotits, una fira de productes d'alimentació i el joc de la burra Tomassa. A les 11.00 hores, es lliurarà els estàndards als banderers per tal que, a les 11.30 hores, arrenqui la Cercavila de Cavalleries i Xarrets amb la participació de més d'un centenar d'animals i una vintena de carros, els Gegants i Grallers de Puig-reig, els Nans de Puig-reig, els Hereus i les Pubilles de Puig-reig i d'arreu de Catalunya, els Templers de Puig-reig, la Banda de l'Escola de Música de Puig-reig i la Cobla Pirineu. Durant la cercavila i davant del Cafè Nou tindrà lloc el tradicional joc de les cintes.
En aquest sentit, des de l'organització s'ha posat de manifest la reducció pràcticament simbòlica en el nombre de carros i animals durant la cercavila, que segons el president de la Corrida, són resultat de la normativa de benestar animal. El text legislatiu, per a Soler, "condiciona molt les festes com la nostra", posant d'exemple que ara han de comptar amb tres veterinaris en lloc d'un, la modificació del recorregut implementada ja el 2024, i les rígides obligacions en la cura dels animals de cara a la seva participació en la festa. Un seguit de consideracions, a més d'altres despeses en compra de material, que tal com va apuntar la regidora de Festes, Imma Comas, van fer apujar el cost de la festa fins als 85.000 euros l'any passat.
Les activitats de la Corrida culminaran a partir del migdia del mateix 19 de gener, amb les sardanes a la plaça de l'Olivera amb la Cobla Pirineu (13.00 hores); el dinar popular al pavelló (14.00 hores); les curses del Trofeu 29è Memorial Francesc Lladó amb competicions de rucs, ponis, cavalls creuats, pura raça àrab i pura sang anglès (15.30 hores); i el ball de gala de la Corrida amb Raimon Músic (19.00 hores). Podeu consultar el detall de la programació aquí.
Per part de l'Ajuntament de Puig-reig, Comas ha fet una crida al veïnat perquè guarneixin els balcons amb motius de la Corrida. A més, també els ha convidat a sumar-se a les activitats que "amb esforç i dedicació" fan possible des de la comissió. Finalment, la regidora ha fet un reconeixement a les autores del cartell d'aquesta edició, que és obra de Glòria i Pau Clemente, mare i filla.