Puig-reig vol potenciar les colònies: «Són un valor que ens caracteritza»

L'objectiu del consistori és «omplir de vida» els diferents nuclis que conformen el municipi, tot i ser conscients que «no tornaran a ser mai el que havien estat»

12 de març del 2024
Actualitzat a les 18:06h
L'església de la Immaculada de Cal Vidal, en una imatge d'arxiu
L'església de la Immaculada de Cal Vidal, en una imatge d'arxiu | Lídia López
"Ens hem de mirar les colònies com un valor que ens caracteritza i ens fa diferents als altres. És un actiu a desenvolupar, potenciar i promocionar, i que ha de ser part important de l'atractiu de Puig-reig". Amb aquestes paraules s'expressa l'alcaldessa de Puig-reig, Eva Serra, que troba en les colònies industrials del municipi una realitat que diversa i no sempre senzilla d'administrar des del consistori, però que aporta un distintiu indissociable pel poble. "Formen part del nostre ADN", assevera.

Ara ja fa nou mesos que Serra ocupa l'alcaldia i, entre les accions recollides al seu programa electoral s'hi trobava precisament la voluntat de "crear un entorn urbanístic més agradable a Puig-reig", situant part d'aquest objectiu en millorar les colònies. "Són nuclis aïllats, amb diferents realitats i peculiaritats, però s'han de cuidar", referma. Les casuístiques contemplen tant titularitats públiques com privades, així com nuclis que han conservat un nombre important de residents i altres que s'han despoblat. "Les circumstàncies de cada colònia fan que les seves realitats siguin molt diferents", posa de manifest. És per aquest motiu que l'equip de govern vol vetllar per "omplir de vida" tots els nuclis del municipi.

"Cada colònia és com un micropoble dins aquest gran municipi que és Puig-reig", comparteix la batllessa, que apunta en aquest sentit que "l'Ajuntament de Puig-reig ha de fer un gran esforç, perquè en realitat no ha de fer el manteniment d'un nucli, sinó de vuit". Per aquest motiu, el primer pas que volen implementar per millorar la realitat de totes les colònies és trobar-se amb els veïns i les associacions que conformen els diferents nuclis, per tal de conèixer de primera mà la seva situació i, en especial, "les necessitats més urgents i les peticions per millorar el dia a dia". "Hem de mirar, amb els recursos que tenim, com podem fer més agradables les colònies", referma l'alcaldessa, que es mostra confiada de trobar les línies de treball per "recuperar la qualitat de vida que tenim a les colònies".

D'aquesta manera, l'equip de govern vol prendre d'exemple i com a model les colònies que "mantenen la seva identitat pròpia" pel fet que "la majoria de la població que hi viu ho ha fet sempre". Un dels aspectes que requereix més impuls, en especial als indrets que han anat perdent el veïnat, és precisament l'estat dels seus immobles, ja que segons Serra, "hi ha casos on la gent ha anat marxant perquè els habitatges no reuneixen les condicions per poder ser habitats". Per aquest motiu, la batllessa celebra els projectes de rehabilitació que s'estan fent realitat a Cal Prat i a Cal Marçal: "Pensem que això li donarà un gran impuls, perquè és una oportunitat d'habitatge precisament en un moment que n'anem molt mancats".

Sigui com sigui, i malgrat que el compromís sigui de revitalitzar el conjunt de vuit nuclis que conformen el municipi, des de l'Ajuntament són realistes i entenen que les colònies "no tornaran a ser mai el que havien estat". "Tot evoluciona, i els models de vida i les colònies també", exposa Serra que, tot i això, no es resigna a l'hora d'afirmar que treballarà perquè aquests nuclis puguin dignificar-se i revitalitzar-se i, sobretot, que no es perdin. Cal recordar que Puig-reig és el municipi berguedà amb més colònies: Cal Prat, Cal Casas, Cal Pons, Cal Marçal, Cal Vidal, Cal Riera i l'Ametlla de Merola.
 
Arxivat a