Salut preveu inaugurar les noves urgències de l'Hospital de Berga l'estiu que ve

Ivan Sànchez, alcalde de Berga, reitera que tots els ajuntaments de la comarca han d'assumir una part de la inversió per adequar els accessos de la nova instal·lació

Joan Obiols
25 de novembre de 2022, 18:35
Actualitzat: 18:50h
Anna Forcada, gerent de l'Hospital, i Manel Balcells, conseller de Salut
Anna Forcada, gerent de l'Hospital, i Manel Balcells, conseller de Salut | Joan Obiols
L'estiu del 2023. És la data fixada per la posada en marxa de les noves urgències de l'Hospital de Berga. Des de fa unes setmanes, ja es duen a terme les obres d'adequació del nou espai, situat a la quarta planta de l'edifici nou del centre. Així ho ha anunciat el conseller de Salut, Manel Balcells, en el marc d'una visita institucional aquest divendres a la tarda al centre hospitalari.

Els treballs tindran un cost de 2,4 milions d'euros, finançats íntegrament per la Generalitat. A més, es preveu una partida de 800.000 euros per a nous equipaments i una reserva de mig milió d'euros per a possibles modificacions posteriors. L'Hospital tindrà una nova sala d'espera, una nova base pelSistema d'Emergències Mèdiques (SEM) i unes noves urgències.

En total, l'equipament tindrà unes dimensions de 678 metres quadrats i s'hi accedirà de manera directa des de la via pública. De moment, els treballs "van en bon curs" i està previst inaugurar el nou espai l'estiu que ve, segons ha indicat Balcells. El conseller ha afegit que són "unes obres molt importants per a l'Hospital i pel conjunt de la comarca, que disposarà d'espais molt necessaris per a l'atenció de la ciutadania".
 

El futur espai d'urgències de l'Hospital de Berga. Foto: Joan Obiols


Repartir els costos dels accessos entre tots els ajuntaments
Pel que fa a la tasca que li pertoca a l'Ajuntament de Berga en l'adequació dels accessos, l'alcalde Ivan Sànchez ha remarcat el "compromís ferm" de l'equip de govern de tenir-ho tot a punt l'estiu que ve. Sànchez ha explicat que treballen "colze a colze" amb l'Hospital per estudiar quines seran les necessitats de mobilitat del SEM. A partir d'aquí, caldrà veure si s'ha de modificar o no el talús de la carretera que condueix fins a les noves urgències. Aquest aspecte farà ballar els números de la inversió i els terminis de les obres.

Tal com va avançar en un Consell d'Alcaldes, Sànchez ha reiterat en la idea que els costos es reparteixin entre tots els ajuntaments de la comarca, ja que l'Hospital és un equipament que dona un servei a escala comarcal. De moment, cap consistori ha respost a la petició de l'alcalde, però és "optimista" i confia que rebrà la col·laboració de la resta d'administracions.

Com seran les noves urgències de l’Hospital de Berga?
Les obres revolucionen el servei d'urgències, amb la incorporació d'un gran nombre d'espais. L'espai comptarà amb un box de triatge, un box de reanimació, tres consultes ràpides, sis ubicacions per atendre pacients i sis ubicacions per a observació. La zona està plantejada com un espai obert i semicircular amb infermeria al centre, des d’on es donarà cobertura i es tindrà visibilitat de tota l’activitat d’urgències.

A més, tindrà despatxos per a l’Atenció Continuada d’Urgències Territorials (ACUT) i la base assistencial del SEM, que ha de garantir un accés ràpid i directe al vehicle i al mateix servei d’urgències.

La sala d’espera també es reformula i estarà dividia en tres zones: una per a pacients pediàtrics, una per a pacients respiratoris i una altra per a pacients sense patologia respiratòria.

Obres en dues fases i més de 3 milions d’inversió
Les obres iniciades fa unes setmanes, s’allargaran durant uns 8 mesos, aproximadament, amb la previsió que el nou servei pugui entrar en funcionament l’estiu vinent. L'empresa encarregada dels treballs és la berguedana Construccions Àrids i Formigons SA (VISCOLA Grup Constructor), amb seu a Navàs.

Els treballs es duran a terme en dues fases. La primera correspon a la construcció de la base SEM i la sala d'espera. La segona és la del servei d'urgències. El pressupost de la inversió, finançat pel Servei Català de la Salut, és d’uns 2,4 milions d’euros per a les obres i 800.000 euros més per a mobiliari, en total, uns 3,2 milions d'euros.

Col·laboració i comprensió
Des de l’Hospital de Berga demanen "la col·laboració i comprensió de la ciutadania", ja que les obres poden suposar en algun moment molèsties per a les persones usuàries i també per als mateixos professionals del centre. Es tracta, però, d’un projecte "que suposarà una gran millora en l’atenció a tota la ciutadania de la comarca", defensen des del centre. L’Hospital de Berga és el centre de referència de les tres àrees bàsiques de la comarca del Berguedà i atén a una població al voltant de 40.000 persones.

 
Arxivat a