«Ser peó amb anterioritat em va ajudar molt a la conducció del camió perquè ja coneixes tot el que passa a darrere»

El xofer berguedà Hamza Zoguagh va complir el seu somni de convertir-se en xofer de camió d’escombraries a Transvinyots, en plena pandèmia de la Covid-19

Publicat el 07 d’abril de 2021 a les 08:36
La pandèmia de la Covid-19 va sacsejar el somni d’en Hamza Hoguagh, de 23 anys i veí de Cal Bassacs (Gironella): convertir-se en xofer del camió d’escombraries a l’empresa Transvinyots de Puig-reig, encarregada del porta a porta a Puig-reig, Casserres, Olvan i Gironella. Ni la pandèmia ni ningú va poder amb les seves ganes de fer realitat el seu somni. Un any després que en Hamza hagués d’aturar la formació per convertir-se en xofer de camió, la seva percepció del treball ha canviat. Ara, just fa un any de l’inici de la pandèmia, NacióBerguedà ha volgut retrobar-se amb en Hamza Zoguagh, després d’un any de l’última entrevista, per saber com és el seu dia a dia ara i com s’ha adaptat l’empresa per seguir treballant a alt rendiment.

- Fa un any vas haver d’aturar la formació per convertir-te en xofer de l’empresa, com ha canviat la teva feina arran de la pandèmia de la Covid-19?

- Ja he pogut experimentar el que és portar un camió d’escombraries. La meva feina ha canviat bastant, abans feia de peó, en la recollida dels cubells a peu de carrer, i ara sent el xofer del camió tinc més responsabilitat, com és la vigilància del camió, controlar el nivell de l’oli, i altres. En definitiva, conduir el camió és una responsabilitat molt gran perquè portes els operaris a darrere, també he de tenir en compte els cotxes aparcats al carrer.

[blockquote]"Treballar en pobles petits ens obliga a anar amb compte quan passem pels carrers estrets, balcons baixos, i moltes més coses que hem de tenir en compte quan sortim a fer el trajecte"[/blockquote]

- Quina és la feina concreta d’un xofer de camió de les escombraries?

- Sobretot és tenir clar per on hem de passar, és a dir, la ruta. Però també hem de tenir cura de les maniobres en el moment d’anar passant casa per casa, i controlar els dos operaris del darrere, que constantment es van movent. A part, si ells no fan bé les coses, els hi he d’ensenyar a millorar-ho, tot i que som una pinya i ens ajudem mútuament pel bon funcionament. Treballar en pobles petits ens obliga a anar amb compte quan passem pels carrers estrets, balcons baixos, i moltes més coses que hem de tenir en compte quan sortim a fer el trajecte. Personalment, ser peó amb anterioritat em va ajudar molt a la conducció del camió perquè ja coneixes tot el que passa a darrere, en canvi, a vegades des de dins de la cabina no es té el control de tot. Per això, quan vaig estar d’operari em vaig fixar en moltes coses per tenir en compte a l’hora de conduir el camió.

- Com has hagut d’adaptar-te a l’empresa per créixer professionalment?

- Vaig començar com a peó d’escombraries, tot i que no havia treballat mai en aquest sector. Com que jo volia créixer, l’empresa em va ajudar a aconseguir la capacitació professional per conduir el camió. Vaig posar-hi moltes ganes i il·lusió i l’empresa m’ho va bonificar d’aquesta manera. Jo n’estic molt agraït.

- Segons les dades del 2020 que ha fet públiques el Consell Comarcal, els 12 pobles del Berguedà del porta a porta reciclen més del 80% dels seus residus de forma selectiva, creus que podria millorar-se?

- Sempre hi ha alguna cosa a millorar. Ho vaig dir l’any passat i ho torno a repetir, estem molt contents de la gent, tot i que encara hi ha algú que encara ho fa malament. Nosaltres seguim amb el mateix protocol d’adhesius informatius per l’equivocació en les escombraries. Pel que fa a la millora d’equipaments, considero que s’haurien de millorar les àrees d’emergència, ja que són petites i com que no hi ha supervisió alguns aprofiten per llançar-hi escombraries que no toquen. Amb el bon temps i la mobilitat de la gent és quan es nota més que es necessita una millora a les àrees.

[blockquote]"Hem de reconèixer que les persones grans, a vegades, s’equivoquen a l’hora de treure un residu o un altre, per tant, això no és sancionable de cap de les maneres"[/blockquote]

- Hi ha algun reglament per sancionar aquelles persones que reiteradament no reciclen correctament?

- Cada municipi té un reglament, però no tots poden sancionar. Nosaltres el que fem és fer el seguiment i ens posem en contacte telefònicament. Amb l’etiqueta, la gent ja sap perfectament perquè ho ha fet malament. A més, no és tema de sancionar, sinó d’avisar que les coses no s’estan fent bé. Hem de reconèixer que les persones grans, a vegades, s’equivoquen a l’hora de treure un residu o un altre, per tant, això no és sancionable de cap de les maneres, si més no, és una forma d’avisar.

- Hi segueixen havent punts concrets on la gent llança la brossa?

- Pràcticament no. La gent ara ho llança a dins de l’àrea d’emergència. Si ho volen abandonar, ho fan allà directament. Abans potser sí que es veien llocs on la gent hi abocava deixalles i era un greu problema, però justament ara ja no passa.

- Si fossis el regidor de medi ambient del poble, quin missatge donaries a la ciutadania?

- Personalment els felicitaria. No hem de mirar a un o dos que ho fan malament, sinó en conjunt. També dir-los-hi que estan fent molt bona feina, que segueixin així i que han d’estar orgullosos del seu poble. I sobretot que continuïn amb aquest compromís. Sempre hi ha excepcions, però és que la gent ho està fent molt bé. Des d’aquí a Transvinyots agraïm a la gent que facilita la tasca als operaris sigui col·locant un fil per un millor manejament, o encintant les caixes o deixalles, de manera que el residu estigui completament segur i no s’obri.

- Com heu viscut aquestes fases de la pandèmia des de l’empresa? Hi ha hagut més feina pels embolcalls que s’han generat?

- Els primers tres mesos van ser molt durs perquè teníem por d’agafar les bosses. Cada cubell que recollíem automàticament ens netejàvem les mans amb gel desinfectant. Ho seguim fent perquè no podem abaixar la guàrdia. Però sobretot hi ha hagut un augment del rebuig, perquè és on es llancen les mascaretes. Penso que la gent, arran de la pandèmia, es queda més a casa i aprofiten per fer neteja de moltes coses. Pel que fa al plàstic, segueix sent el mateix gruix, potser una mica més, però no en excés.

[blockquote]"També he de dir que l’empresa em va ajudar a aconseguir aquest somni, a l’hora de subvencionar-me la capacitació professional per portar el camió de les escombraries"[/blockquote]

- Amb l’objectiu assolit, te’n ha vingut algun altre que vulguis complir, i a la vegada ajudar a l’empresa a fer-lo realitat?

- Sincerament tinc altres objectius a la vida, però aquí laboralment estic bé. Estic tan content que no em costa venir a treballar cada dia. El dia que em senti obligat a venir m’ho plantejaré. També he de dir que l’empresa em va ajudar a aconseguir aquest somni, a l’hora de subvencionar-me la capacitació professional per portar el camió de les escombraries. L’empresa ha confiat amb mi des que vaig arribar. La comunicació que tenim és impecable, amb tots ens tenim molta confiança i ens ajudem mútuament per seguir ajudant a l’empresa amb tot el que sigui.