Treballadors de l'hospital mostren malestar per l'estat actual de la zona on es guarda la brossa

El Consell Comarcal del Berguedà i l'Ajuntament de Berga han pres el compromís de construir una illeta exterior per encabir els contenidors que necessiti el centre i una compactadora de paper i cartró

Publicat el 19 de desembre de 2018 a les 10:35
Treballadors de l'Hospital Comarcal Sant Bernabé de Berga han expressat la seva preocupació a NacióBerguedà per la gran quantitat de residus que, asseguren, sovint s'acumula a la zona destinada a les escombraries del centre hospitalari. Els treballadors han explicat que la zona presenta un pitjor aspecte amb més bosses i capses de residus "d'ençà que ha començat el sistema de recollida porta a porta", per la qual cosa demanen que es compleixi com més aviat millor "el compromís que es va adquirir fa dies des del Consell Comarcal del Berguedà i l'Ajuntament de Berga de fer una àrea exterior a l'hospital a l'estil de les illetes d'emergència i posar-hi una compactadora pel cartró". "Si no estem convençuts que, tal i com està ara, pot ser un niu d'infeccions", han alertat. 

El Consell Comarcal del Berguedà està treballant, de fet, per executar l'actuació que va pactar-se en les reunions que hi ha hagut amb responsables del centre pel porta a porta, segons ha pogut confirmar aquest mitjà. "Així que n'hàgim tancat el projecte amb els tècnics, així que puguem es farà aquesta illeta que serà més gran que la que s'ha col·locat als pobles, concretament de 6 metres x 15 metres per tal d'encabir-hi els contenidors que faci falta i una compactadora de cartró i paper", ha explicat el consell comarcal de Medi Ambient, Francesc Xavier Francàs.

"L'hospital ha dedicat sempre l'espai actual a la brossa però no es reciclava, tot i així la nostra intenció és col·laborar perquè l'adaptació al porta a porta sigui la millor possible, s'ha pactat un espai a l'àrea exterior de l'hospital amb l'ajuntament on es farà la caseta", ha dit Francàs. El regidor de Medi Ambient de Berga, Eloi Escútia, també ha confirmat aquest punt. 

Fonts oficials de l'Hospital Sant Bernabé han assenyalat que, des de la implantació del nou sistema de recollida de residus porta a porta a Berga, el centre "ha adoptat una sèrie de mesures" per adaptar-se al servei impulsat pel Consell Comarcal del Berguedà. "La posada en marxa de la recollida no ha estat fàcil, tenint en compte el gran volum de residus que es generen al centre sanitari diàriament. Per això, s'han anat incorporant diverses millores que responen a les necessitats de l'hospital, així com per garantir un servei òptim per als usuaris i usuàries", han dit.

Segons aquestes fonts, "l'hospital disposa d'una nova dotació de contenidors per emmagatzemar els residus que es generen al centre sanitari" i, paral·lelament, "s'ha acordat la construcció d'una illeta pròpia de residus que compta amb el vistiplau del Consell Comarcal del Berguedà i l'Ajuntament de Berga". 
 

Els treballadors asseguren que s'acumulen més bosses a la zona que abans el porta a porta. Foto: Cedida

 
Segons els responsables de la gestió del centre hospitalari berguedà, també s'ha assolit "una millora en la classificació dels residus" gràcies a l'esforç i a la voluntat dels professionals que formen part de l'hospital. "Tot i això, és cert que encara queden aspectes que caldrà seguir treballant progressivament per tal de garantir que el nou sistema de recollida de residus sigui un èxit en tots els àmbits", han apuntat. 

El comitè creu que ha mancat previsió

La presidenta del comitè d'empresa, Aleyois Guerrero ha detallat que quan va començar el porta a porta el comitè va parlar amb l'empresa i el consell comarcal "per si la recollida es podia fer de manera diferent o hi podia haver recollida diària d'algun residu". Va ser llavors quan "es va adquirir el compromís de fer la illeta i posar una compactadora de cartró" però "aquesta solució no és ràpida perquè s'han de fer obres", ha recordat Guerrero. "Nosaltres ens hem anat queixant" per aconseguir "que la zona de residus estigui en condicions", ha defensat la presidenta del comitè d'empresa. Però el principal problema és que "l'espai no dona per emmagatzemar la quantitat de residus que generem", ha exposat Aleyois Guerrero, preguntada per aquest diari després que treballadors del centre a títol individual expressessin a NacióBerguedà el malestar per l'estat de la zona d'escombraries.

El comitè reitera que "abans d'iniciar la recollida s'hauria d'haver fet un estudi dels residus que es generen al centre hospitalari, per tal d'adequar l'espai per emmagatzemar-los", de manera que no s'hauria arribat "a la situació en la qual ens trobem", lamenten. L'actual zona on es guarden les deixalles de l'hospital es troba a prop de la morgue i habitualment ha estat un espai que els treballadors utilitzaven per sortir al carrer.
 

Bosses i caixes de cartró, a la zona on es guarden els residus de l'hospital. Foto: Cedida