Davant d'aquesta situació, aquesta mare i un grup d'amigues -les supermamis, segons bromegen- va decidir sumar forces i, més enllà del suport moral que podien donar-se, van animar-se a aportar el seu granet de sorra a la investigació del càncer infantil que, segons dades de l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, afecta cada any a 1.200 nens, amb més de 200 casos a Catalunya.
Les set mares que compartien grup de prepart van començar a elaborar candeles, uns braçalets molt peculiars, a través dels quals ja s'han aconseguit recaptar més de 6.000 euros al Berguedà per a la investigació contra el càncer que afecta els nens. L'origen d'aquests, han explicat a NacióBerguedà, va sorgir fa uns anys d'una nena amb càncer que s'anomenava Candela. Aquesta estava ingressada amb leucèmia a l'Hopsital Sant Joan de Déu i, per passar les llargues estones al centre, va aprendre a fer un tipus de braçalets que, amb el temps, van batejar amb el seu nom. Actualment, han explicat, les candeles ja s'han popularitzat i són un recurs fàcil però molt important per recaptar fons per a la recerca.
De fet, han relatat, els pares dels nens ingressats a la planta 8 de l'hospital barceloní van aconseguir recaptar uns 350.000 euros l'any passat per a la investigació del càncer infantil, uns diners que van arribar al milió d'euros, gràcies a les donacions. Amb aquests diners, han dit, el grup de tres científics que hi havia fa uns anys s'ha pogut engrandir fins a 20 persones, i diversos tractaments sorgits de Sant Joan de Déu ja s'utilitzen en altres parts del món.
Al Berguedà, les candeles s'han posat a la venta en diferents establiments i d'una manera rotativa. Actualment, es poden comprar a la farmàcia de la plaça de Sant Pere, al Cafè dels Petits, al Nap Buf, als càmpings Berga Resort i Font Freda, al bar la Granja, a la Perruqueria Mari i al bar Mediterraneo, entre d'altres. L'objectiu, han precisat, és anar rotant, de manera que les candeles també es puguin anar venent en altres zones de la capital i del Berguedà.

Candeles ensobrades per vendre i recaptar fons per la investigació contra el càncer infantil. Foto: Aida Morales.
La solidaritat berguedana
Amb més de 6.000 euros recaptats i enviats al centre hospitalari, el grup de mares, que ha preferit mantenir-se en l'anonimat, ha afirmat que no s'haguessin imaginat mai la resposta dels ciutadans de Berga. Aquests diners, han remarcat, s'han pogut aplegar en menys de tres mesos, una resposta “important” i sorprenent. “Agraeixo molt aquest gest de tothom”, ha declarat la mare del nadó amb neuroblastoma.
En aquest sentit, ha continuat una altra, el més important és que la recerca per trobar una solució al càncer infantil continuï. Que els tractaments que està seguint actualment la petita berguedana puguin ser millors d'aquí a uns anys, amb altres nens, i així continuar una roda d'implicació i solidaritat, per la lluita contra la malaltia.
A Berga, a més, les Associacions de Mares i Pares de l'escola Vedruna i Santa Eulàlia també s'hi han implicat, ajudant a organitzar tallers solidaris de candeles, igual que ho ha fet l'associació d'afectats per càncer Ginkgo.
La candela de Sant Jordi
Aprofitant la proximitat amb la diada de Sant Jordi, aquest grup de mares ha dissenyat una candela especial per regalar. Es tracta d'un braçalet negre amb una rosa vermella, un detall “diferent”, segons han dit, amb el qual esperen poder continuar recaptant diners per a la investigació.
Aquestes candeles de Sant Jordi es podran trobar als establiments on es venen les altres, i no es descarta parlar amb alguna llibreria per ajudar a popularitzar-les una mica més.

Algunes de les candeles elaborades per les mares de Berga. Foto: Cedida.