Unió de Pagesos demana explicacions a l'ACA per la gestió «negligent» del desembassament de la Baells

El sindicat considera que es va buidar aigua del pantà tard i de cop, i asseguren que això ha provocat moltes pèrdues

Redacció
27 de gener de 2020, 13:38
Actualitzat: 20:21h
Desembassament de la Baells, dijous passat.
Desembassament de la Baells, dijous passat. | CC Berguedà
Unió de Pagesos està "indignat" amb el que consideren que va ser una gestió "negligent i irresponsable" per part de l'ACA en el desembassament de la Baells durant el temporal Gloria. Asseguren que es va fer massa tard, de cop i sense previ avís, fet que ha provocat danys importants.

Segons han explicat, en l'inici de l'episodi de pluges, dilluns passat, el pantà estava al 97% de la seva capacitat i no va ser fins dimecres a la tarda, quan la pluja ja havia acabat, que l'ACA va començar a buidar la Baells. En tan sols 12 hores es va passar de buidar 7,5 metres cúbics per segon a 250. De la seva banda, l'ACA assegura que, a la capçalera del Llobregat, no s'havien emès avisos previs de pluja i, per això, no es van plantejar "grans desembassaments preventius".

Unió de Pages ha destacat que el desembassament de grans quantitats d’aigua en poques hores va provocar una crescuda sobtada del cabal del riu Llobregat, el mateix dijous 23, que va provocar destrosses a camps de conreu i infraestructures. 

Amb el precedent del que ha succeït en aquesta ocasió, el sindicat creu convenient analitzar els mètodes emprats i els possibles errors comesos, alhora que es planteja "què hauria pogut succeir si, amb la Baells plena, hagués caigut un volum de precipitació superior al que finalment va caure en aquesta zona".

El coordinador d'Unió de Pagesos a la Catalunya Central, Carles Mencos, ha assegurat que, si hagués plogut com ho va fer a la conca del Ter, "ara s'estaria parlant de morts i destrosses catastròfiques". En aquest sentit, lamenta que, des de l'ACA, a hores d'ara no hi ha hagi hagut cap dimissió ni tampoc cap cessament, fet que li preocupa ja que "en episodis futurs, cada cop més freqüents pel canvi climàtic, la gestió l'estaran fent els mateixos".

La resposta de l'ACA

En un comunicat, l'ACA ha assegurat que, a la capçalera del Llobregat, no s'havien emès avisos previs de pluja i, per això, no es van plantejar "grans desembassaments preventius". A més, han afegit que la gran crescuda del riu aigües avall va ser causada, sobretot, per l'aportació dels afluents del Llobregat. Per tant, era impossible regular-ho.