Els Mossos d'Esquadra han detingut aquest matí un home de 48 anys per presumptament haver espoliat centenars de fòssils i restes prehistòrics d'"alt valor històric i econòmic" de diversos jaciments protegits de Catalunya durant prop de 30 anys. Tal com recull l'ACN, les espoliacions s'han estat fent als jaciments del miocè d'Els Hostalets de Pierola, de Can Canals i Can Cerdà del Papiol (Baix Llobregat), i el de Ribera de Vilada, Vilada i Castell i Castell de l'Areny (Berguedà); entre d'altres.
El cos policial català va detectar a través de les xarxes socials diversos vídeos on s'observava l'arrestat espoliant activament restes paleontològiques. Amb una ordre judicial a la mà, els agents han entrat al seu domicili i s'han trobat amb el material valorat en "milers d'euros". Uns fòssils tractats amb productes abrasius com la sosa càustica o l'àcid acètic per "donar-los un aspecte més presentable" repartits pel jardí i la casa.Detenim un home relacionat amb l’espoli de jaciments protegits a Catalunya. L’arrestat presumptament va estar recollint i col·leccionant durant més de 30 anys restes prehistòriques d’alt valor històric i econòmic que guardava a casa seva pic.twitter.com/sJDY9ttRzq
— Mossos (@mossos) November 7, 2021
En la diligència judicial un paleontòleg del Departament de Cultura va assessorar en la selecció del material decomissat. De les seves manifestacions es desprèn que moltes restes tenien poc valor científic, tot i que en destacaven algunes procedents d'altres països com França, Alemanya, Brasil, Bolívia i el Marroc, per exemple.
Part dels objectes intervinguts havien format part d'un museu al·legal que es va desmantellar anys enrere. Durant l'escorcoll domiciliari es van trobar eines per recerca i extracció arqueològica i paleontològica, així com nombroses publicacions especialitzades en paleontologia, algunes d'especialment relacionades amb determinats territoris de l'estat espanyol.
La persona denunciada és coneguda per la policia, ja que porta més de 25 anys amb activitats espoliadores amb la finalitat del col·leccionisme. En aquest sentit, la unitat investigadora ha sol·licitat una mesura de protecció consistent en la prohibició d'apropament de l'investigat als jaciments on ha estat identificat.
[h3]Anfitrió de tortugues prohibides[/h3]
Al jardí també s'hi van trobar un centenar de tortugues mediterrànies -la tinença de les quals està prohibida a Catalunya-, juntament amb d'altres de no autòctones. Aquest fet va obligar a la participació de l’Àrea Central de Medi Ambient (ACME), que les va recollir i traslladar al Centre de Recuperació d'Amfibis i Rèptils de Catalunya.