Vilada estrenarà gespa artificial al camp de futbol municipal l'any vinent

La inversió frega els 90.000 euros, que s'han finançat pràcticament en la totalitat amb una subvenció de la Diputació de Barcelona i una del Departament de Presidència

12 d'octubre del 2023
L'alcalde de Vilada, Quim Espelt, i el CEO d'Sports&Landscape, Ignasi Senabre
L'alcalde de Vilada, Quim Espelt, i el CEO d'Sports&Landscape, Ignasi Senabre | Sports&Landscape
El camp de futbol de Vilada començarà l'any 2024 lluint una transformació remarcable. I és que el consistori ha obtingut el finançament per poder pagar la instal·lació de la gespa artificial en un dels pocs terrenys de joc de sorra de Quarta Catalana, categoria on juga el seu equip local. "Donem resposta a una de les demandes més importants que ens feia el club", ha destacat l'alcalde de Vilada, Quim Espelt, en declaracions a Nació Berguedà, on ha detallat que la suma de la inversió frega els 90.000 euros.

Els fets que expliquen la futura obra es remunten a l'any 2019, quan es va recuperar l'activitat del club de futbol de Vilada. En reintroduir-se a la competició, el club va poder comprovar que el seu terreny de joc era dels pocs de la categoria que era de sorra, així que van demanar al consistori que estudiés la possibilitat d'instal·lar-hi gespa. Uns mesos després, l'equip de govern va conèixer la història de Vilanova de l'Aguda, un poble de la Noguera que compta amb tan sols un centenar de veïns i que, després de jugar 43 anys en un camp de terra, va estrenar gespa artificial a finals de 2021. "Es van convertir en el poble més petit de Catalunya on hi ha un equip de futbol i que havien aconseguit fer un projecte de col·locació de gespa al camp", indica l'alcalde, exposant que "ens vam posar en contacte amb l'Ajuntament de Vilanova de l'Aguda perquè ens expliquessin els detalls del seu projecte, com havia funcionat això i per saber si seria viable a Vilada". I és que, per la instal·lació d'aquest petit municipi noguerenc, s'havia fet servir gespa reutilitzada d'una altra instal·lació.

"Posar gespa reciclada els havia permès que el cost fos de la instal·lació fos més econòmic que instal·lar gespa artificial nova sense haver de renunciar a tenir un equipament en condicions", assevera Espelt, que detalla que amb els contactes establerts van poder confirmar que aquesta fórmula "és viable a Vilada perquè al nostre camp no hi ha gaire activitat, ja que només hi juga el primer equip sènior i hi fa dos entrenaments a la setmana". D'aquesta manera, el consistori va posar fil a l'agulla per "fer el projecte i aconseguir el finançament".

La primera línia de finançament va ser mitjançant una subvenció de la Diputació de Barcelona de 70.000 euros, obtinguda l'any passat. Però encara mancaven uns 20.000 per poder finançar l'actuació, que s'han pogut cobrir a través d'una subvenció del Departament de Presidència de la Generalitat per instal·lacions esportives per a pobles petits, mitjançant la qual han obtingut 15.000 euros més. "Entre les dues subvencions, des de l'ajuntament només hem hagut d'afegir uns 3.000 euros més", detalla l'alcalde, que afegeix que "hem pogut fer la licitació i ja està tot signat a l'espera de l'execució dels treballs, que esperem que es puguin fer el mes de desembre, durant l'aturada de la competició".


Una instal·lació més sostenible

Més enllà del fet que, econòmicament, la instal·lació és més assequible, optar per aquesta via també resulta més sostenible. I és que, tal com ha assenyalat el batlle, "és una manera perquè una gespa no vagi directament a l'abocador si encara pot tenir un ús". "Hi ha clubs en categories que necessiten unes instal·lacions impecables, així que quan fan una substitució, aquesta gespa encara està en condicions de poder ser utilitzada. L'empresa que hem contractat treballa recollint aquesta gespa i donant-li una segona vida, sigui en altres camps amb menys activitat com el nostre, com en altres equipaments com jardins particulars o piscines", incideix.

D'aquesta manera, l'empresa Sports&Landscape es farà càrrec dels treballs, que compten amb un termini d'execució d'entre quatre i cinc setmanes. És per això que el consistori vol aprofitar l'aturada nadalenca per fer realitat les obres, si bé no tanca la porta a demanar a la federació disputar algun dels seus partits locals a principis de gener en un altre terreny veí si és que els operaris encara estan treballant en la nova gespa.

De fet, en la mateixa línia de la sostenibilitat, l'altra acció a mitjà termini que l'Ajuntament de Vilada té sobre la taula és acabar la substitució dels focus del camp que encara són halògens. Durant el 2022, i mitjançant una subvenció d'eficiència energètica de la Diputació de Barcelona, el consistori en va poder canviar la meitat, i ha pogut evidenciar "un estalvi energètic important".