
El CaixaFòrum presenta un nou curs «més ambiciós» Foto: ACN
CaixaFòrum Barcelona oferirà aquest 2017-2018 la temporada "més ambiciosa", en una opció "gran qualitat" que ha estat "dissenyada per arribar a tots els públics". Fruit de les aliances amb institucions com el Musée du Louvre i el British Museum, el nou curs comptarà amb set exhibicions amb propostes des de l’antic Egipte fins a l’art contemporani passant per l’animació de Disney.
Des d’aquest setembre fins el desembre tindrà lloc la primera gran exposició, Warhol. L’art mecànic, una selecció d’obres de l’artista pop que inclou pintures, escultures, dibuixos, serigrafies, instal·lacions audiovisuals, llibres d’artista o pel·lícules. La retrospectiva buscarà acostar els espectadors al món "underground" sorgit al començament de la segona meitat del segle XX a Nova York.
A banda de les manifestacions més modernes, la temporada 2017-2018 també posarà l'atenció en les grans cultures del passat. En el marc de l’aliança amb el British Museum, aquest novembre Agon! La competició a l’antiga Grècia i Faraó. Rei d’Egipte. La primera serà una mostra formada per una gran selecció d’objectes grecs que inclou exemples rars i refinats d’armadures, escultures, joies, monedes i ceràmica. El juny, l’exposició centrada en el rei d’Egipte explorarà el simbolisme i la ideologia de la reialesa egípcia i intentarà descobrir realitats que hi ha darrera d’aquests personatges.
D’altra banda, l’Obra Social de "la Caixa" i el Musée du Louvre presentaran el febrer de 2018 Músiques en l’antiguitat, la primera exposició de l’estat espanyol dedicada a la música a les antigues civilitzacions, des del llunyà Orient fins a Roma, passant per Egipte i Grècia. La música es convertirà, dins l’exposició, en l’element clau perquè els visitants descobreixin el context social, polític i religiós de les civilitzacions perdudes. Seran un total de 400 obres, alguns de les quals no han estat mai mostrades al públic per la seva fragilitat.
Una mirada a la fàbrica dels somnis de Disney
L’animació també tindrà un paper destacat en la nova temporada. Disney. L’art d’explicar històries, a partir del març de 2018, permetrà als visitants descobrir la tradició èpica de narrar històries a través de personatges com Mickey Mouse o la Blancaneus. La proposta destinada a un públic familiar explorarà les reinterpretacions dutes a terme per The Walt Disney Animation Studios. En aquest cas es comptarà amb un conjunt de més de 200 obres, creades amb diferents tècniques, i clips d’algunes pel·lícules. Tot plegat, embolcallat en una atmosfera en la que els visitants “es podran sentir” com a “protagonistes” de la seva aventura.
.jpg)
La directora general adjunta de la Fundació «la Caixa», Elisa Durán Foto: ACN
Paral·lelament, el juliol de 2018 arrancarà Turbulències, de la col·lecció d’art contemporani. En aquesta proposta s’expressarà l’agitació i l’alteració que provoquen les contraccions del dia a dia de la societat. La mostra comptarà amb treballs d’artistes de diferents registres i veus poètiques que projecten una reflexió crítica sobre el món, el seu passat i el seu present. Seran peces adquirides recentment per l’entitat que encara no s’han exposat. Amb noms com Walid Raad, Apitchatpong Weerasethakul, Paulo Nazareth, Carlos Amorales o Juan Ugalde.
De nou l’espai obrirà la col·lecció d’art a comissaris emergents perquè ofereixin lectures innovadores sobre els fons de l’entitat. Del 6 d’octubre de 2017 al 30 de setembre de 2018 es presentarà "Comisart. Noves mirades sobre la col·lecció ‘la Caixa". Seran tres exposicions que mostraran el resultat de la convocatòria d’ajuts feta per l’entitat per promoure el comissariat emergent. En aquesta tercera edició del concurs els artistes seleccionats han estat Ángel Calvo, Alexandra Laudo, Ada Sbriccoli i Arola Valls.
Durant la temporada 2016-2017, les 44 exposicions programades als vuit centres CaixaForum van rebre més de 2,3 milions de visitants. CaixaForum Barcelona va tenir més de 753.000 visitants l’any passat i va acollir més de 2.400 activitats.