El descobriment arqueològic més important de la història

Publicat el 02 de desembre de 2012 a les 13:20
Howard Carter examina el sarcòfag de Tutankhamon Foto: Griffith Institute, University of Oxford

Aquest mes de novembre fa noranta anys que Howard Carter va trobar intacta la tomba del faraó Tutankhamon, fet que el president de la Fundació Arqueològica Clos, Jordi Clos, considera el “descobriment arqueològic més important de la història”. Per aquest motiu, el Museu Egipci de Barcelona ofereix als visitants l'exposició 'Tutankhamon. Història d'un descobriment', inaugurada aquest divendres i visitable fins el 31 de maig del 2013.

Segons Jordi Clos, a l'hora d'afrontar aquesta exposició es van adonar que hi havia tres maneres de fer-ho: la primera, era portar els tresors originals, una possibilitat descartada d'immediat per la seva dificultat tècnica, ja que els “tresors han sortit en comptadíssimes ocasions del seu museu”; la segona era fer “rèpliques en cartró pedra”, i el Museu Egipci va eludir-la també, ja que l'any 2009 ja es va fer una exposició similar al Museu Marítim de Barcelona; i així es va arribar a la tercera opció, la d'una “recopilació exhaustiva de documentació”, que forma el nucli bàsic d'aquesta exposició.

L'impacte mediàtic de la troballa

Per a Lluís M. González, comissari de la mostra, el recull de documentació permet mesurar “l'impacte mediàtic” de la troballa, que va donar la volta al món. Així es poden veure fotografies del moment històric (a la dreta, Howard Carter en el moment d'obrir la tomba de Tutankhamon. Griffith Institute, University of Oxford), premsa de l'epoca i un ampli recull bibliogràfic. A més, la mostra aprofita el fons del museu per comparar imatges de la tomba amb objectes similars, “tots ells pertanyents a la col·lecció del Museu Egipci”. Tot plegat permet el visitant fer-se una idea molt aproximada de l'expedició que va fer un descobriment que encara avui és considerat com a excepcional i històric.

La commemoració del norantè aniversari del descobriment de la tomba de Tutankhamon es completa amb un cicle de conferències, visites guiades, tallers infantils i una expedició cultural al febrer per visitar 'in situ' a Tebes per visitar el conjunt arqueològic on es conserven la major part de les restes monumentals associades a aquest faraó.