«És un símptoma del país»: els llibreters opinen sobre l'agonia d'Enciclopèdia

Un sector del llibre critica que a partir d'ara bona part de la distribució de llibres en català que feien Àgora i les Punxes amb Entredós es farà des de fora de Catalunya pels problemes de l'històric grup

Publicat el 14 de gener de 2024 a les 17:30
Des dels gremis de tots els sectors del món del llibre s'han llançat missatges de tranquil·litat davant l'ensulsiada del projecte de crear, amb Entredós, una gran distribuïdora de llibres en català. Les bones dades pel que fa a les vendes, amb un increment d'un 12%, i una campanya de Nadal que des de l'Associació d'Editors en Llengua Catalana es qualifica de "bona" no amaguen que el sector està inquiet després del fracàs de la que havia de ser la gran distribuïdora del llibre en català i la crisi que travessa el Grup Enciclopèdia.  

"Alguna cosa no s'ha fet prou bé quan Barcelona és la capital de l'edició i no pot oferir una logística adequada a aquesta realitat", assegura Jordi Ferré, director de 9 Grup Editorial. Enric Faura, de Xarxa de Llibres, subratlla el fet que a Catalunya han resistit petites llibreries en un mercat on han penetrat amb força les cadenes: "Que a Vic hi hagi 6 llibreries que resisteixin és un fet que no es dona en molts altres llocs. Però la baula intermèdia entre el potencial editorial i la resistència dels llibreters, que és la distribució, és feble". 

[noticia]267401[/noticia]
Èric del Arco, president del Gremi de Llibreters, comparteix la "tristor" pel fet que els llibres en català estaran distribuïts ara des de Logista, a Guadalajara -on el Grup 62 els enviarà- o el País Basc. Però assegura: "Ara tenim el camp aclarit. Prefereixo que es distribueixin bé des de Guadalajara que malament des d'Àgora. Una editorial catalana com el Periscopi ja fa anys que té la distribuïdora a Madrid. Aquí tindrem Les Punxes, que és un bon espai, i la distribuïdora que en breu instal·larà Random House al Vallès". 

Els fets

Llibreters i editors encara se'n fan creus del que ha passat. El febrer del 2022, Àgora i Les Punxes van crear Entredós, el que havia de ser un vehicle logístic que fusionava les dues operatives. A l'estiu, el projecte es va engegar amb objectius ambiciosos, guanyar clients i augmentar la facturació. Però les coses van anar de mal borràs perquè els terminis s'anaven esgotant i, curts de temps, en lloc d'esperar i provar abans el projecte, van emmagatzemar els llibres de les dues distribuïdores en un espai de 25.000 metres quadrats a la Granada del Penedès. Després d'indexar-los, però, el sistema va fer figa i va ser impossible de localitzar els llibres. 

Les llibreries van començar a patir problemes d'endarreriments, que es van agreujar a partir del setembre, especialment en els llibres dels fons, els que no eren novetats. El quart trimestre d'any va ser un caos, amb moltes llibreries que van perdre fins al 50% de facturació. Tampoc es poden tornar a les llibreries els diners dels llibres que aquelles reenvien al magatzem. 

Abellà: "Vam pensar més en el país"

Quan se li pregunta com ha pogut passar això, el director general del Grup Enciclopèdia, Joan Abellà, assegura a Nació: "Vam pensar més en el país que en l'empresa". Per això, explica, va proposar un acord amb Les Punxes per engegar Entredós: "Si ho hagués de fer ara, no donaria tant de protagonisme al soci". Algun error? "Hauríem d'haver explicat més el projecte, parlar més amb el Govern sobre l'ambició de la iniciativa. Però és fàcil dir això a misses dites".     

[noticia]266174[/noticia]
Però en el sector hi ha mala jeia amb el que ha passat. Fe Fernández, llibretera de L'Espolsada, a les Franqueses del Vallès, afirma que "la crisi d'Entredós i d'Enciclopèdia és un símptoma del país". Ella està convençuda que els motius del nyap de la distribuïdora són "la supèrbia, una manca absoluta d'humilitat, d'expertesa, no saber què vol dir muntar un magatzem. Van canviar de cop de magatzem, de web i de sistema sense mantenir l'anterior, com es fa sempre". La llibretera de L'Espolsada es queixa de "l'opacitat que sempre hi ha hagut entorn de l'Enciclopèdia" i no amaga el seu astorament "pel fet que els llibres editats a Catalunya s'hagin de distribuir des del País Basc o Castella-la Manxa". 

Bernat Ruiz Domènech: "L'omertà ens està enfonsant"

L'editor d'Apostroph, Bernat Ruiz Domènech, editor de l'Apostroph, creu que els llibreters estan "espantats" i no deixa canya dreta: "Els culpables del desgavell a Àgora són els directius d'Enciclopèdia. Però els responsables són totes les entitats del món del llibre, des del Departament de Cultura als gremis, que no han badat boca. La falta de crítica i l'omertà dels gremis i les associacions ens està enfonsant".

Ruiz Domènech, que posa molta aigua al vi del proclamat bon moment del llibre en català ("des de la crisi del 2008, el sector s'ha anat encongint") també etziba contra el paper de la premsa cultural: "Parlen molt de literatura, però desconeixen del tot el funcionament comercial del llibre", afirma. 

Des del sector plouen les crítiques contra la cúpula d'Enciclopèdia per haver pres decisions sense escoltar ningú. "S'ha deixat de pagar a correctors, traductors i autors", subratlla Fe Fernández. Sobre Abellà, persones del món editorial expliquen que es va resistir tant com va poder a abandonar la presidència de l'Associació d'Editors en Llengua Catalana, que va exercir fins al juliol passat.