El govern espanyol compra la Casa Gomis de la Ricarda per fer-hi un centre cultural

El ministre de Cultura, Ernest Urtasun, destaca la "preservació d’una joia patrimonial", sense concretar si això condicionarà l’ampliació de l’aeroport

Els jardins de la Casa Gomis, al Prat de Llobregat
Els jardins de la Casa Gomis, al Prat de Llobregat | ACN / Gemma Sánchez Bonel
Redacció
07 de gener de 2025, 19:06
Actualitzat: 19:12h

El Ministeri de Cultura ha comprat la Casa Gomis del Prat de Llobregat per 7,2 milions d’euros amb l’objectiu de fer-hi un centre cultural. L’immoble, considerat un emblema de l’arquitectura racionalista del segle XX, s’ubica en ple espai natural de la Ricarda, a pocs metres de l’aeroport. El ministre Ernest Urtasun ha destacat que la compra té “únicament l’objectiu de garantir la preservació d’una joia patrimonial” i ha evitat concretar si l’operació pot condicionar una futura ampliació de l’aeroport, “sobre la qual ara no hi ha cap projecte concret”. L’estat espanyol, la Generalitat i l’Ajuntament del Prat començaran ara a definir com serà la gestió de la Casa Gomis per crear un programa estable de visites.

“Ara la casa pertany a la ciutadania, que era el desig de la família”, ha ressaltat Urtasun, que ha definit la Casa Gomis com un dels “grandíssims patrimonis del racionalisme català i del conjunt d’Espanya”. El ministre s’ha mostrat “extremadament satisfet” d’haver comprat l’immoble a la família Gomis, en una operació que es va signar abans d’acabar el 2024 per 7.249.077,26 euros.

La casa destaca per la seva ubicació enmig del paratge natural del delta del Llobregat i també és singular pel seu disseny, ja que està estructurada en una sola planta ortogonal i amb sostre de volta. Va ser dissenyada a finals dels anys 50 per l’arquitecte Antoni Bonet, aleshores exiliat a l’Argentina, seguint l’encàrrec del matrimoni Ricardo Gomis i Inés Bertrand. Una altra de les peculiaritats és que l’encàrrec es va gestar a través d’un seguit de comunicacions per carta

Amb la propietat 100% pública, la intenció és garantir la conservació de l’espai, organitzar les visites de forma regular i també aprofundir en la recerca del moviment arquitectònic i intel·lectual en què s’emmarca la finca, que va exercir com a refugi i àgora de debat dels avantguardistes durant els anys 60. John Cage, Merce Cunningham, Josep Maria Mestres Quadreny, Carles Santos, Antoni Tàpies, Joan Miró o Joan Brossa són alguns dels artistes que van passar pel saló de la Casa Gomis. 

En aquest sentit, Inés Gomis, una de les descendents del matrimoni Gomis-Bertrand, ha agraït la compra de l’immoble i ha demanat que se’n preservi l’essència “de tenir la porta sempre oberta per rebre a tothom, per créixer, fer país i incrementar la cultura des de l’àmbit nacional”. Inés Gomis ha assegurat que, amb la compra per part del Ministeri, la família ha vist complert un “somni” perquè temien que els més joves de la família no poguessin garantir la preservació de la casa.

L'interior de la casa Gomis, al delta del Llobregat
L'interior de la casa Gomis, al delta del Llobregat - Gemma Sánchez Bonel

Més enllà de la conservació, Urtasun ha situat la compra com una oportunitat per “enfortir la relació entre la cultura i el medi ambient”. “És un espai imprescindible per fer aquest exercici d’interpretació, de com la cultura es relaciona amb el medi ambient i amb la lluita contra el canvi climàtic”, ha asseverat.

Preguntat per si aquesta voluntat significa que rere la compra hi ha la intenció de dificultar l’ampliació de l’aeroport del Prat, Urtasun ha evitat fer aquest vincle i ha demanat separar el debat sobre la infraestructura respecte a la compra de la finca. Si bé ha afirmat que “l’entorn és un element molt important” pel futur de la Casa Gomis i ha recordat implícitament la seva oposició a l’ampliació de l’aeroport, ha remarcat que la finalitat de compra és “preservar una joia patrimonial”.

També s’ha referit a la importància de la Ricarda l’alcalde del Prat, Lluís Mijoler, que ha considerat “bàsic” entomar el futur de la Casa Gomis des del valor cultural “sense destriar-lo de la coneixença del seu entorn natural”. “Aquesta casa no s’entén sense el seu entorn”, ha refermat Mijoler, que també ha recordat el seu potencial com a refugi intel·lectual, “en aquell moment amagat, lluny de Barcelona però també del Prat”.

Per la seva part, la consellera de Cultura, Sònia Hernández, s’ha sumat a les lloances a la finca, tot agraint especialment a la família Gomis que hagin vetllat per la seva preservació després de 60 anys, ja que després de sis dècades s’ha conservat l’edifici però també el mobiliari. La consellera ha recordat que la casa ja va ser declarada com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) fa quatre anys, i ha celebrat que la compra per part del Ministeri permeti reforçar-ne la preservació.

Tant Urtasun, com Mijoler i Hernández Almodóvar s’han instat a dissenyar un programa de gestió de la Casa Gomis el més aviat possible per tal de detallar quin serà el seu funcionament a partir d’ara, especialment pel que fa a la regularització de les visites. Les tres administracions han evitat concretar un calendari de treball ni d’obertura, si bé Urtasun ha avançat que “caldrà fer actuacions importants malgrat el bon estat de conservació”.