
L'advocat i escriptor Josep Maria Loperena (Alguaire, Lleida, 1938) publica El poder desnudo (Octaedro, 2012) una crítica àcida a la Casa Reial espanyola i el seu paper “decadent” a la democràcia actual. En l'obra Loperena continua la seva particular denúncia del sistema polític i judicial exposada en els seus tres anteriors llibres: El circo de la justicia (Flor del vent, 2006), El circo de la política (Flor del vent 2008) i El circo de los corruptos (Flor del vent, 2011). Un darrer treball, on aporta nova llum sobre el paper del rei Joan Carles durant el fallit cop d'estat del 23F, així com alguns dels escàndols que han esquitxat la família reial. A més, Loperena també fa un recull dels abusos de poder practicats pels alguns sectors de la classe política espanyola.
Tot i que l’actualitat mediàtica se centra en casos com els de la cacera de Botswana o el cas Urdangarín, l’autor no és partidari que les males pràctiques quedin monopolitzades al voltant de la figura de la casa reial. “Des de la transició, governs com el de Felipe Gónzalez o el de José María Aznar s’han format amb gent que únicament volien escalar posicions pel seu propi benefici”, conclou Loperena.
L’advocat lleidatà defineix la figura de Joan Carles I com una persona “amant dels diners, capaç de dur a terme qualsevol maniobra per acaparar el poder”. Una bona mostra segons l’autor és la implicació del monarca al fallit cop d’estat del 23F. Amb el pretext d’establir un suposat govern de concentració nacional i sempre atenent fonts contrastades, Loperena creu que “el monarca va tenir un paper actiu en l'intent colpista perquè volia neutralitzar aquell sector de l’exèrcit que volia tornar a establir una dictadura militar i la vegada mantenir-se al poder”. El llibre no només fa referència a etapes recents, sinó que fa un retrat del paper que han jugat els Borbons a Espanya, des de finals del segle XX i principis del XXI.
Un dels altres motius que han animat Loperena a escriure el llibre ha estat superar la censura que considera que li han imposat certs mitjans de comunicació. “Des que en època del tripartit vaig denunciar que la dona d’en José Montilla formava part de tretze consells d’administració, amb un sou superior al del seu marit, aleshores vaig deixar de tenir presència als mitjans pròxims al Govern”. A més, l’advocat lleidatà també lamenta que el grup Godó seguís el mateix camí, “quan en un dels seus mitjans vaig explicar la relació que el rei mantenia una relació amb Bàrbara Rey”.
Josep Maria Loperena dirigeix en l’actualitat un despatx d’advocats especialitzat en dret laboral. En representació de 14.500 actors va denunciar José Maria Aznar davant el Tribunal Penal Internacional de l’Haia per la intervenció espanyola a la guerra de l’Iraq. També ha intervingut en altres casos com el procés de Lluís Llach contra Felipe González per la integració d’Espanya a l’OTAN, així com diferents procediments engegats per l’Audiència Nacional espanyola contra l’independentisme català.