El 25,1% dels joves de 15 a 34 anys parla en català de manera habitual en el seu dia a dia i el fan servir més que el castellà. Són més de dos punts més que el 2017, però queda molt lluny del 43,1% del 2007. Així ho indiquen les dades presentades aquest divendres i elaborades per l'Observatori Català de la Joventut, del departament de Drets Socials.
D'altra banda, en els últims cinc anys, la proporció dels qui només parlen en castellà ha crescut vuit punts, fins al 22,5%, fet que va en detriment dels qui fan servir els dos idiomes per igual. En aquest sentit, el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, creu que continuar "l'escola en català és clau" per augmentar l'ús de la llengua.
I és que, segons l'enquesta, els qui parlen més castellà que català i els qui només fan servir el castellà són gairebé la meitat de la població juvenil (44,5%), una xifra considerablement més alta respecte als que es troben en la situació inversa (25,1%). Pel que fa a la resta, els que principalment fan servir altres llengües o altres combinacions són el 14,4% dels enquestats, el que suposa un lleuger descens respecte a les xifres de fa cinc anys (16%), però continua sent superior a les de 2007 (1,7%).
[noticiadiari]2/266683[/noticiadiari]
Per franges d'edat, les de 15 a 19 anys i 20 a 24 fan més ús del català que la mitjana, amb aproximadament un 27%, mentre que el castellà es queda en prop d'un 43%. La distància s'eixampla i el català té menys parlants entre les persones de 25 a 34 anys. En aquestes franges d'edat, l'àrea metropolitana de Barcelona és la zona on la presència del català per sobre del castellà és més residual, només amb un 17% de la població, mentre que la circumstància contrària es dona en aproximadament el 52%. A les Terres de l'Ebre, en canvi, és on la llengua catalana és predominant, arribant gairebé a un 60%, mentre que els qui fan servir sobretot el castellà es queden en poc més del 13%.
En una atenció als mitjans, Campuzano ha dit que, per millorar l'ús del català, la immersió lingüística als centres educatius ha de continuar i s'ha d'abordar "la irrupció d'internet" i "el fenomen migratori", que, segons ell, ha canviat l'estructura de la població de forma "rellevant" en els últims 20 anys. En aquest sentit, ha destacat les polítiques d'acollida del Govern i "l'impuls a productors de continguts en català", emfatitzant la creació de l'app de 3Cat.
Només un de cada quatre joves parla en català de manera habitual a Catalunya
Les persones d'entre 15 i 34 anys que només parlen en castellà pugen vuit punts fins al 22,5% des del 2017
ARA A PORTADA
-
El decret de renovables, primera víctima de les desconfiances pel finançament Arnau Urgell i Vidal | Bernat Surroca Albet
-
-
El PSC tornaria a guanyar les eleccions i es veuria poc afectat per la corrupció de Madrid Ona Sindreu Cladera
-
El govern espanyol preveu que les mesures contra la corrupció «estiguin aprovades o en tràmit» en un any Redacció
-
Publicat el 22 de desembre de 2023 a les 17:57
Et pot interessar
-
Cultura Una Setmana del Llibre de «màxims» a Arc de Triomf: 93 casetes i 312 expositors
-
Cultura Jordi Amat guanya el Premi Bones Lletres d'Assaig amb una mirada sobre Barcelona
-
Cultura El Món de la Tele i Next enforteixen la seva aposta editorial
-
Cultura Dagoll Dagom diu adeu amb l’última funció de «Mar i cel» aquest diumenge
-
Cultura «Mar i Cel» arribarà als cinemes per Nadal
-
Cultura Polèmica per la representació d'una obra de teatre catalanòfoba en un acte de l'Ajuntament de Barcelona