Quin és l'origen del mural del petó de Barcelona?

El fotomosaic "El món neix en cada besada" és una idea de Joan Fontcuberta i "El Periódico" creat en el tricentenari de l'11 de setembre del 1714

El mosaic de Joan Fontcuberta a Barcelona
El mosaic de Joan Fontcuberta a Barcelona | De Canaan - Treball propi, CC BY-SA 4.0
Redacció
23 de juny del 2024

A tocar de la catedral de Barcelona, en ple Gòtic i en una plaça sense vehicles s'amaga el fotomosaic "El món neix en cada besada" des de fa una dècada. Més conegut com el mural del petó, és una obra del fotògraf Joan Fontcuberta i el ceramista Toni Cumella inaugurada el 2014.

L'origen de la composició que dia rere dia aplega centenars de turistes -i també locals- per fer-s'hi fotos i penjar-les a les xarxes socials es troba en el tricentenari de la derrota catalana en la guerra de Successió de l'11 de setembre de 1714, dia que se celebra la Diada de Catalunya.

Es tracta d'una iniciativa de Fontcuberta i El Periódico que va consistir en l'elaboració d'un mural fet per diferents fotografies enviades pels lectors del rotatiu i que en el seu conjunt formarien una imatge. Podia ser qualsevol foto, però totes havien de respectar el tema escollit: viure lliure

Amb les imatges rebudes es van crear 4.000 rajoles de ceràmica que s'organitzen en 50 files de 80 tessel·les cadascuna. El resultat: uns llavis besant-se. Instal·lat a la plaça d'Isidre Nonell, en un inici es va concebre com una instal·lació efímera, però finalment l'Ajuntament de Barcelona va optar per deixar-ho de forma permanent.

Arxivat a