Almunia: «És difícil ser escandinau, però no ser-ho és perillós»

El comissari europeu de la competència alerta del perill que corre l'estat del benestar: "O reforma o declivi"

Publicat el 19 de gener de 2012 a les 19:59
Almunia i Pujol, aquest vespre a Barcelona. Foto: Q.S./ND

La crisi, el pes del deute dels estats i el dèficit democràtic europeu fan perillar l'estat del benestar que ha articulat la construcció europea. Així ho ha exposat, amb tota mena de detall i amb cert to de pedagogia, l'influent comissari europeu de la Competència, Joaquin Almunia, en una conferència organitzada pel Centre d'Estudis Jordi Pujol pronunciada aquesta tarda a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona.

Almunia ha alertat dels perills que assetgen el que ha definit com a "millor sistema del món", l'estat del benestar. Uns riscos que ja venien de lluny però que després de quatre anys de crisi el poden castigar de manera irreversible. De fet, una de les múltiples dades que ha recordat Almunia així ho indica: "Un 12% de la població europea es troba en risc d'exclusió, i en algunes ciutats europees importants, el 25%".

Amb aquestes xifres, el comissari europeu ha volgut posar en valor el sistema dels estats escandinaus com a exemple d'un estat del benestar eficaç amb una economia extraordinàriament competitiva. De fet, ha emès una divisa recordant l'esforç que suposa un sistema com el suec: "És difícil ser escandinau". La premissa que servia per la conseqüència de perdre el referent: "No ser-ho és perillós". En aquest sentit ha insistit que la majoria dels europeus, els dos terços de la població de l'Europa dels 27, compartirien la filosofia dels escandinaus: "Pagar més impostos per mantenir serveis públics".

Almunia ha volgut emetre un SOS raonat de la necessitat del manteniment de l'estat del benestar a través de la revisió. "O reforma o declivi", ha exclamat,recomanant receptes com la flexibilitat de l'ocupació, l'ensenyament i la innovació com a prioritat. Així mateix, ha demanat més centralització de competències a Brussel·les però més repartiment dels esforços de les administracions estatals. "Europa no és imaginable sense la idea de l'estat del benestar", ha sentenciat Almunia després de dues hores de classe magistral.