El Círculo Ecuestre es proposa guanyar pes en el competit espai de l'upper Diagonal i superar la imatge d'entitat conservadora i immobilista que en molts moments de la seva història ha donat. La casa, una de les institucions de la burgesia catalana en el seu vessant més tradicional, prepara una gran operació de rellançament per consolidar-se com un club de "centre liberal", en paraules del seu president, Enrique Lacalle.
"Volem generar opinió, no donar-ne". Així s'expressa Lacalle des del seu despatx al Círculo. Porta menys d'un any al càrrec i ja ha enllestit tot un programa de "transformació". Aquest agost es faran obres de reforma de l'edifici, el palau del xamfrà Balmes-Diagonal que l'entitat considera un dels seus atractius fonamentals, amb reformes a les sales principals, el bar, un nou gimnàs, dues sales de coworking, nous espais reservats i la instal·lació de cambres de seguretat. Ccada vegada es fan més actes i entra molta gent en una casa amb un patrimoni ric.
"Més Barcelona"
La massa social del Círculo no és monolítica, tot i que el predomini conservador traspua per tots els racons de la casa. Un petit sector de socis no amaga les seves simpaties per Vox i, de fet, el partit ultra ha protagonitzat alguns actes (fins i tot amb la presència de l'aleshores president, Antonio Delgado), on s'ha visibilitzat que troba ressò. En tot cas, els estrategs de l'entitat, amb Lacalle al davant, consideren que si hi ha un tema que aglutina tothom a l'Ecuestre és "més Barcelona".
Els ideòlegs de la junta estan convençuts que "els valors de Barcelona" uneixen dels més catalanistes als més espanyolistes de la casa i subratllen: "Barcelona is back després dels dos grans retrocessos que han estat el procés i l'etapa d'Ada Colau. El procés ha estat un retrocés pel país i Colau per la ciutat".
És el mateix Lacalle qui assenyala que el Círculo no és el Cercle d'Economia ni Foment del Treball i, en realitat, "tampoc ho pretén". El president de l'Ecuestre no amaga la seva satisfacció aquests dies per la celebració de la Copa Amèrica, que li recorda els Jocs del 92, que pels dirigents del Círculo va ser l'eclosió de la seva particular "ideologia Barcelona".
Una junta reforçada
L'accés de Lacalle a la presidència l'any 2023 va venir acompanyada d'una solidificació del nucli dur de la casa, amb Luis Conde com a vicepresident institucional, i noms que entronquen el Círculo amb altres centres sensibles del poder empresarial, com Jordi Casas (cap de gabinet de Josep Sánchez Llibre a Foment), Sergi Loughney (Fundació la Caixa) i el financer Carles Tusquets, o el retorn de la directiva Anna Gener, que ja havia estat a la junta amb anterioritat. Continuen a la junta figures molt properes a Lacalle com el periodista Ricard Fernández Deu i l'advocat Tirso Gracia, un dels ideòlegs de la "recentralització liberal" de l'entitat. Recentment hi han entrat Ramon Agenjo, home de Damm i nou president de Barcelona Global, i Jordi Morral, de la multinacional de pa congelat Europastry.
L'Ecuestre es vol fer fort com a porta d'entrada a la ciutat d'empresaris i directius estrangers i vol reforçar la presència de joves quadres. Així s'explica que la casa hagi acollit actes recents del Grup Santa Eulàlia -que aplega joves directius de les principals organitzacions empresarials del país- i de Liderem, un projecte de lobi d'emprenedors joves encapçalat per Tomàs Güell i que va néixer amb l'escalf de Foment.
Des del Círculo se subratlla també la intensificació de l'agenda d'actes (del juny a octubre se'n faran 44) i, especialment, que s'ha fet un esforç per "recentrar" també el perfil dels convidats, històricament molt escorats en l'espai de la dreta més conservadora, i dels temes triats per debatre, amb Jaume Duch, el director de comunicació del Parlament Europeu, per analitzar l'escenari posterior a les eleccions europees, o la intervenció, l'octubre vinent, de la directora d'El País, Pepa Bueno.
Un acte protagonitzat pel líder del PSC, Salvador Illa, en l'entorn de les eleccions catalanes, va ser dels més concorreguts al Círculo, i això hagués estat impensable fa poc temps. És clar que això també planteja la pregunta de si l'Ecuestre s'està centrant o el PSC s'ha dretanitzat.
La voluntat de l'Ecuestre de competir pel lideratge entre les elits econòmiques és clara. Altra cosa és que el Círculo s'alliberi de la petjada d'una tradició molt conservadora. I queda pendent un gir cap a una certa catalanització de la casa, on el castellà continua sent sense rival la "llengua pròpia" dels -majoritàriament- senyors de l'upper.