
La porta de benvinguda de l'estiu, la revetlla de Sant Joan, no perd tremp. Ara bé, la crisi també té el seu efecte la nit de la revetlla i la foguera. Però la necessitat crea els sistemes de defensa per no perdre costums que formen part de l'adn antropològic. Coques, petards i cava es mantenen vius, però amb menor mesura.
Enguany el Gremi de Pastissers de Catalunya s'ha marcat un objectiu, "coques de qualitat i per tothom". Així el gremi ha optat per elaborar coques de Sant Joan de mides més reduïdes per facilitar que tothom pugui comprar-ne. La iniciativa pretén mantenir el ritme de ventes de coca de pastisseria que va assolir-se l'any passat i que va ser d'1.700.000 unitats.
L'objectiu és seguir sent competitius amb un producte amb durs competidors a les grans superfícies, on es comercialitzen coques d'altres preus i qualitats. A banda, els pastissers han tornat a congelar el preu d'aquests productes malgrat l'encariment d'alguns ingredients essencials per elaborar-los com són els pinyons, que s'han enfilat un 40%.
Les perspectives apunten que cada família es gastarà en coques entre 16 i 30 euros de mitjana. La varietat continua fil per randa el catàleg clàssic: pinyons, crema, fruites o cabell d'àngel. Coques de llinatge que competeixen amb la moderna modalitat de la coca de xocolata, que any rere any pren força.
Els petards no poden tenir menys pólvora
El sector pirotècnic no és aliè a la crisi. Enguany es preveu que les vendes de petards disminueixin entre un 5 i un 8% respecte les xifres de l'any passat. Per aquestes dates s'han instal·lat un total de 913 punts de venda de petards repartits arreu de Catalunya. Productors i comerciants han hagut d'enginyar-se-les per poder tenir uns preus competitius i és per això que cada cop tenen més èxit els anomenats 'packs' o 'lots' que contenen diversos tipus de coets.
Segons el president de l'Associació de Fabricants i Majoristes de Pirotècnia de Catalunya (AFIMAC), Eduard Cunillera, els dies 'forts' en la venda de petards són els dos dies abans de la revetlla, tot i que 'ja s'apunta la tendència a la baixa'. La condició de l'edat també fragmenta el mercat segons els experts. Entre els més menuts tenen més èxit les bombetes; entre els joves destaca el petard de metxa; i pel públic adult i amb un poder adquisitiu més elevat s'imposen les bateries.
A més els venedors recorden que la globalització també afecta al mercat. La fabricació dels petards que es cremen per Sant Joan és 'gairebé nul·la' a l'Estat i la gran majoria provenen de la Xina, explica el fabricant Igual de Canyelles, al Garraf. Segons el director general de la Pirotècnia Igual, ja fa 20 anys que la Xina importa aquest tipus de material però durant els últims deu anys ha estat 'brutal'.