
Anvers i revers de la col·lecció de prototips d'euros catalans
En declaracions a Nació Digital, Figueres ha defensat la col·lecció de monedes -que reprodueixen motius catalans a l'anvers i el valor en euros junt amb la paraula 'prova' al revers- com una “iniciativa gremial” emmarcada en els objectius de l'associació, que és “promoure el col·leccionisme filatèlic i numismàtic”. És en aquest context que, per mitjà d'un “contracte d'assessorament amb la Generalitat” és va decidir fer “unes sèries de segells i monedes en commemoració del tricentenari”. Així mateix ha apuntat que de moment, la fiscalia no ha arribat a cap conclusió sinó que simplement ha notificat la intenció de “consultar al Banc d'Espanya si es poden considerar falses”.
Tanmateix, fonts coneixedores del sector numismàtic consultades per Nació Digital apunten que per emetre monedes amb un valor facial corrent, en aquest cas euros, cal demanar vist-i-plau previ a Correus en cas dels segells i a la Fábrica Nacional de Moneda y Timbre en el cas de les monedes, i que en aquest cas no s'hauria respectat aquest protocol, raó per la qual no dubten en titllar-les de falsificació. Aquest extrem és rebutjat pel Gremi, que considera que cal demanar permís “només si vols fer una reproducció idèntica d'una peça, però això és com la Constitució Catalana del jutge Vidal, es tracta només d'un prototip”.
Material, gruix i disseny diferent de l'original
A més, el Gremi descarta la més mínima intenció de fer passar aquestes monedes per moneda autèntica, per que fer-ho seria “absurd”. “La col·lecció val 18 euros, per tant, pensar que després de gastar aquests diners faràs passar les monedes per comprar un diari no té cap sentit”, precisament perquè el valor de les monedes en cas de ser autèntiques seria de 3,88 euros, per afegir que, en tot cas, per fer una falsificació cal que “el material, el gruix i el disseny ha de ser idèntic a l'original i a més, les has de fer com a substitutiu, i cap d'aquestes premisses s'escau al nostre projecte”.
Ara bé, des del sector apunten que cal diferenciar entre “la moneda de curs legal i l'efecte o medalla numismàtica”, assenyalant que aquest segon cas “no pot dur valor o, en tot cas, no dur valor de monedes en curs” i assenyalen que, a dia d'avui, a l'Estat “només pot encunyar moneda la FNMT”. En tot cas però, el Gremi apunta que la col·lecció d'euros catalans “és un simple esdeveniment commemoratiu” i insisteix que “falsificació és qualsevol cosa que intenta substituir una altra, i aquesta no és la nostra intenció”.
Per la seva banda, el PPC ha demanat les compareixences al Parlament dels consellers Homs i Mas-Colell per l'encunyació d'aquestes monedes i informin del conveni signat entre la Generalitat i el Gremi de Filatèlia i Numismàtica per "l'emissió de la Col·lecció Commemorativa del tricentenari” i les diligencies obertes per presumpte falsificació massiva de moneda.