Segueix la partida d'escacs en què s'ha convertit l'opa hostil del BBVA al Sabadell. Després que ahir el banc basc anuncies que continuava endavant amb l'operació malgrat les condicions del consell de ministres, avui el banc vallesà confirma la venda de TSB, la seva filial britànica, al Santander.
El preu final de l'adquisició ha estat de 3.400 milions d'euros. El banc anglès Barclays també va presentar una oferta, però el consell d'administració del Sabadell ha decidit avui en una reunió que el comprador fos el Santander. L'entitat catalana convocarà una junta general d'accionistes el 6 d'agost per donar el vistiplau a l'operació.
Com afecta això a l'opa
La venda de la filial britànica és una de les vies que té el Sabadell per frenar l'opa. Els diners que ingressaria el Sabadell amb la venda els podria prometre als seus accionistes si no accepten l'opa del BBVA, millorant-los les condicions.
D'altra banda, l'adquisició de TSB per part del Santander també seria decisiva si l'opa del BBVA tirés endavant. En aquest cas, si es garantís la idèntica remuneració a l'inversor de la caixa del TSB Bank, el BBVA toparia amb la disjuntiva de repartir aquest premi a l'accionista acabat d'incorporar o estendre el compromís al conjunt del seu accionariat, encarint de manera substantiva el premi final, segons fonts financeres.
El Sabadell treu pit de la venda
En un vídeo distribuït a xarxes, Josep Oliu, president del Banc Sabadell s'ha mostrat satisfet amb l'operació. "És beneficiosa per l'entitat i els accionistes". El mandatari ha explicat que amb el valor generat es pagarà un dividend en efectiu de 2.500 milions d'euros, 50 cèntims per acció. S'abonaran preferentment a principis del 2026 i per cobrar-ho cal ser accionista del Sabadell en aquell moment.
Oliu ha deixat clar que la venda es farà independentment de si l'opa tira endavant o no, però ha remarcat que els accionistes que marxin "no tindran dret a cobrar el dividend". Cesar González-Bueno, conseller delegat del banc, ha qualificat l'operació d'"estratègica" i ha assegurat que no podien "deixar-la passar".
González-Bueno també ha confirmat que amb aquesta operació s'eleva "substancialment la remuneració als accionistes" i es manté un nivell de capital per sobre del 13%. Amb tot plegat, la remuneració als accionistes en els propers dotze mesos seria d'entorn els 3.800 milions d'euros.
El BBVA tira endavant
Per la seva banda, el BBVA va tornar a mostrar-se ferm ahir, El banc basc va confirmar a través d'un comunicat que continua endavant amb l'opa al Sabadell després d'avaluar les condicions del consell de ministres, perquè "crea valor per als accionistes d’ambdues entitats", segons va detallar en un comunicat.
En declaracions del seu president, Carlos Torres, “el projecte representa una oportunitat única per construir un dels bancs més competitius i innovadors d’Europa". Torres afirma que amb la unió seran una entitat "més sòlida, amb més escala i amb capacitat per augmentar en 5.000 milions d’euros l’any el finançament a famílies i empreses, impulsant així el creixement econòmic del país".
TSB i Sabadell
El Banc Sabadell va comprar TSB el 2015 per 1.700 milions de lliures esterlines, aleshores l'equivalent a uns 2.400 milions d'euros i uns 1.980 milions amb el tipus de canvi actual. Llavors, l'entitat va valorar l'adquisició com un "pas significatiu" en l'objectiu "d'ampliar i consolidar la seva activitat" en mercats internacionals.
En un principi la filial britànica va suposar pèrdues, però el 2024 va aportar 253 milions d'euros al benefici total del Sabadell (13,8%), que es va enfilar fins al rècord de 1.827 milions. Va ser l'aportació més elevada des de l'adquisició. El benefici net individual de TSB va situar-se en els 208 milions de lliures, un 18,9% anual més.