Els preus pugen una dècima al març i situen la inflació en el 0,4%

Publicat el 15 d’abril de 2009 a les 12:46
La caiguda dels preus que està registrant l'economia de l'estat espanyol es produeix per un efecte estadístic en relació amb els preus del petroli que el març del 2008 estaven a l'entorn dels 102 dòlars el preu del barril de referència i aquest març que va tancar a l'entorn dels 47 dòlars.
Els preus del petroli durant el primer semestre del 2008 van registrar una corba ascendent que va arribar fins el rècord històric dels 147 dòlars el barril durant el mes de juliol, cosa que va situar la inflació en el 5,3%. Fins el juliol, els experts preveuen que es mantindrà una taxa d'inflació interanual negativa.
Catalunya, conjuntament amb les Illes Balears, amb el +0,2%, i el País Basc, amb el +0,4%, són els únics territoris de l'Estat que aquest març registren una taxa interanual positiva. Aragó, València i Madrid fixen una inflació interanual neutre del 0%. Les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla també registren un indicador positiu de l'1,1% i del 0,3%, respectivament.
La taxa d'inflació subjacent, aquella que no té en compte els preus del petroli i dels productes frescos, va quedar fixada el març en l'1,3%, tres dècimes menys que el mes de febrer d'aquest any.
Sectors
Els preus van a la baixa impulsats especialment pel comportament dels preus del petroli i les activitats condicionades aquest producte. Així, a Catalunya els preus del transport van disminuir cinc dècimes en relació amb el mes anterior i van deixar una taxa interanual del -8,4%, una taxa que a l'Estat va ser del -8,2%. En aquest apartat va influir molt el preus dels carburants que van disminuir un 22,4%, deixant en aquesta variable la taxa més baixa que fins ara s'havia registrat per l'INE.
Quan el comportament dels aliments frescos i begudes, van baixar a Catalunya sis dècimes en relació amb els mes anterior i van fixar una taxa interanual de l'1,4%, el 0,6% a l'Estat, una taxa que remunta a nivells registrats el 1999. En aquest apartat, va condicionar la caiguda els preus a la baixa del peix fresc, les fruites, la carn d'aviram i oví i l'oli.
Un altre sector que ha influït en una taxa interanual tant baixa han estat els hotels i cafeteries, que tot i pujar a Catalunya quatre dècimes, van deixar una taxa interanual del 2,3%. A l'Estat els preus d'aquest sector van baixar set dècimes i van situar la taxa interanual en el 2,4%, una taxa mai registrada des que va començar el 1994 l'actual indicador de l'IPC.
A Catalunya, els sectors que van registrar  una taxa interanual negativa de preus van ser el vestit i el calçat, amb un -1,7%, el transport, amb el -8,4%, les comunicacions, amb el -0,6% i l'oci i els productes culturals, amb el -0,5%.
Demarcacions
Per demarcacions, els preus van augmentar dues dècimes a Barcelona, fixant una taxa interanual del 0,7%. A Girona el comportament dels preus en relació amb el mes anterior va ser neutre, amb el 0,0% i una taxa interanual del -0,3%, dues dècimes més negativa que la del conjunt de l'Estat i set dècimes per sota que la taxa del conjunt de Catalunya.
A Lleida els preus van augmentar una dècima i van deixar una taxa interanual negativa del -0,2%, una dècima més negativa que la del conjunt de l'Estat i sis dècimes per sota que la taxa del conjunt de Catalunya.
A Tarragona els preus van augmentar una dècima i van fixar una taxa interanual negativa del -0,6%, cinc dècimes més negativa que la del conjunt de l'Estat i deu dècimes per sota que la taxa interanual de Catalunya.Â