L'escola de negocis Esade ha urgit aquesta setmana a prendre mesures estructurals, entre elles reduir el nombre de funcionaris, per disminuir el dèficit públic i recuperar la solvència de l'economia per evitar la pèrdua de confiança dels inversors internacionals i no acostar-nos a la "tragèdia grega".
El professor de Esade Josep M. Comajuncosa ha presentat un informe que aposta per prendre mesures urgents per recuperar la solvència de l'economia espanyola, que aquest any decreixerà, segons l'escola de negocis, un 0,5%, la qual cosa situarà a Espanya com l'única economia del G-20 que seguirà amb un creixement negatiu aquest any.
Comajuncosa explica que l'endeutament públic de l'economia espanyola és del 60%, "no molt elevat" segons el seu parer, però l'important és l'endeutament extern, que és del 170% del PIB, i això és el que pot fer perdre la confiança dels inversors i acostar-nos a l'"escenari grec".
Els experts de Esade creuen que les mesures preses per la Comissió Europea per al rescat de Grècia no serien viables en el cas de l'economia, perquè "el volum de la factura a pagar és molt més gran", amb l'agreujant que si l'economia espanyola arriba a aquesta situació probablement no aniria sola, sinó que podria fer-ho amb Portugal i Itàlia.
L'informe apunta que per recuperar la solvència de l'economia s'ha de reduir el dèficit públic, però sense disminuir la inversió pública i amb mesures com rebaixar el volum de funcionaris i els seus salaris, introduir el copagament en la sanitat o revisar el sistema de pensions, com les jubilacions anticipades o "potser allargar la jubilació".
Segons Comajuncosa, si es fes aquesta reducció dels funcionaris, encara que durant un temps hi haurà persones que perdin la seva feina, es generarà en nous sectors i aquestes persones, al final, trobaran treball.
També inclou la necessitat de dur a terme reformes laborals, evitant la dualitat contractual dels treballadors temporals i els indefinits i aposta per un únic tipus de contracte indefinit però més flexible de l'actual.
A més, Comajuncosa considera que les revisions salarials s'han de fer tenint en compte la productivitat de les empreses.
Esade també diu que les empreses han de promoure l'actuació socialment "responsable" i no primar tant el benefici a curt termini i sí la productivitat a més llarg termini.
L'informe apunta que el debat sobre la pujada de l'IVA "està desenfocat" i "pot ser una mesura però no és la solució", perquè només aportarà a l'Estat 3.500 milions d'euros, mentre que per reduir el dèficit de l'11% actual al 3% es necessiten entre 60.000 i 80.000 milions.
No obstant això, Comajuncosa reconeix que ha d'haver "cert increment impositiu", però es necessita un debat sobre quin és el moment adequat.
Segons Comajuncosa, les mesures s'han de prendre ja, perquè quant "més temps tardem, més dolorós serà" i, atès que són mesures "complexes", difícilment es duran a terme si no és amb un gran pacte entre els partits polítics.