Els estudiants catalans en vaga han sortit al carrer aquesta setmana en contra de la Llei Wert. Han manifestat la seva oposició al decret d'implantació de l'anomenat "3+2". Aquest nou model suposa la reducció dels graus universitaris de 4 a 3 anys i l'ampliació a 2 dels màsters. "Estem manifestant-nos contra el "Pla 3+2" perquè si s'acaba aplicant, serà la fi de l'ensenyament públic", explicava a NacióDigital un representant dels estudiants. "A aquest pas, serà impossible pagar-se els estudis", lamentava. Els estudiants es queixen de l'increment dels preus de la universitat pública.
A NacióDigital hem fet una ullada al preu mitjà dels crèdits de grau i observem que han augmentat un 94,5% respecte al curs 2008-2009 a Catalunya.
Els darrers anys les matrícules universitàries, han experimentat una pujada de preus. En passar dels antics estudis de Diplomatura i Llicenciatura a l'Espai Europeu d'Educació Superior, més conegut com a Pla Bolonya, els preus per crèdit ja van augmentar. Però va ser a partir de l'entrada en vigor del Reial Decret Llei 14/2012, del 20 d'abril, de mesures urgents de racionalització de la despesa pública a l'àmbit educatiu, quan els preus es van disparar com es pot veure al gràfic.
Un estudiant de Medicina paga més de 2.300 euros de matrícula a la pública
Els preus dels crèdits corresponents als estudis oficials de grau es distribueixen actualment en tres nivells. Estudis amb coeficient d’estructura docent A (Administració i direcció d'empreses, Dret, Economia, els graus d'Educació, les filologies, etc.) on el preu per crèdit és de 25,27 euros. Estudis amb coeficient d’estructura docent B (els estudis d'arquitectura, Belles Arts, Biologia, els graus de ciències, els de comunicació, Farmàcia) on el preu per crèdit és de 35,77 euros. I estudis amb coeficient d’estructura docent C (com les enginyeries, Infermeria, Medicina) on el preu per crèdit és de 39,53 euros. Per tant, un estudiant de Dret que es matriculi de 60 crèdits paga una matrícula d'uns 1.516 euros, un de Belles arts paga uns 2.146 euros i un de Medicina uns 2.372 euros per un curs acadèmic.
Catalunya és el lloc on és més car estudiar a la universitat i on més s'ha incrementat el preu, seguida de Madrid i el País Valencià. Aquestes dades pertanyen a l'informe "La Universitat Espanyola en xifres" de la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE) on destaquen que: "En cap cas, la fixació del preu dels ensenyaments ha pretès informar sobre els costos reals de prestació dels serveis docents universitaris. Aquest procés s'ha produït sense que sigui possible trobar pautes referents als costos d'impartició que poguessin justificar les divergències entre comunitats autònomes que any rere any s'han anat accentuant."
Estudis de màster, cada cop més necessaris
Amb el decret d'implantació de l'anomenat "3+2" contra el qual els estudiants es manifesten, els màsters passen a ser una formació més necessària. Els preus per crèdit dels màsters oficials són més elevats que els crèdits dels estudis de grau. Actualment, la Generalitat de Catalunya distingeix entre dues categories de màster: els que habiliten per a l’exercisi d’activitats professionals regulades com l'advocacia o el professorat, entre altres, i els que no. El preu per crèdit dels primers és de 41,17 euros i, el dels segons de 65,87 euros.
Tot i el seu cost, del 2008 al 2013, els estudis de màster han incrementat el seu nombre de matrícules un 85,96% a les universitats públiques i un 132,11% a les universitats privades segons dades de la CRUE.
Estudiar a la universitat pública costa gairebé el doble que l'any 2008
Catalunya és el lloc més car per estudiar a la universitat pública de tot l'Estat
Publicat el 05 de març de 2016 a les 18:04
Et pot interessar
-
Economia El Cercle reivindica els valors fundacionals en el canvi de torxa de Garcia-Milà
-
Economia El BBVA tira endavant amb l'opa al Sabadell malgrat les condicions de la Moncloa
-
Economia El Santander ofereix 2.690 milions d'euros per comprar la filial britànica del Sabadell
-
Economia La llista de morosos de la Hisenda catalana: un sol nom deu 52,3 milions d'euros
-
Economia Els comerciants preveuen unes rebaixes amb menys descomptes: quins són els motius?
-
Economia La contrarenovació generacional del Cercle
ARA A PORTADA
-
Junts insta Feijóo a reunir-se amb Puigdemont, però el PP ho descarta: «No som com el PSOE» Bernat Surroca | Oriol March
-
-
El Govern s'erigeix en el gran valedor de Pedro Sánchez i no contempla la seva caiguda Bernat Surroca Albet
-
La Moncloa reivindica haver fet net amb Cerdán i ridiculitza el nou intent de Feijóo Pep Martí i Vallverdú
-