Europa demana fermesa a l'Estat en l'aplicació de les retallades

Les borses del continent tanquen la seva pitjor setmana en tres anys

Publicat el 05 d’agost de 2011 a les 17:48

El comissari econòmic de la UE, Olli Rehn, ha reclamat a l'Estat espanyol que apliqui amb fermesa les retallades i les reformes que ha anunciat, i ha indicat que és especialment "important" que vigili que ho fan les comunitats autònomes. Mentrestant, el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha mantingut converses amb els líders europeus com el francès Nicolas Sarkozy i l'italià Silvio Berlusconi. Sarkozy també ha mantingut converses sobre la crisi amb la cancellera alemanya Angela Merkel.

La situació económica no és bona. Les borses europees tanquen aquest divendres la seva pitjor setmana en tres anys. L'Ibex 35 ha patit una caiguda del 9,95% en cinc dies, i ni tan sols les dades de la disminució de l'atur als Estats Units que han arribat a mitja tarda han aconseguit que l'índex espanyol tanqués en positiu aquest divendres. Finalment, ho ha fet amb pèrdues del 0,19%. Alemanya ha perdut fins a 12 punts durant aquesta setmana, i divendres el Dax tanca amb una caiguda del 2,7%. A França, el Cac 40 ha tancat amb pèrdues de l'1,26%, mentre que Londres cau un 2,71% i la borsa de Milà un 0,62%. Mentrestant, les primes de risc italiana i espanyola s'han moderat després d'arribar a xifres rècords de més de 415 punts.

Tots els índex han tancat en negatiu mentre continuen les preocupacions sobre el risc de contagi de la crisi a l'Eurozona i la salut de l'economia dels Estats Units. Ni la roda de premsa de dijous del president del Banc Central Europeu ni la compareixença del comissari d'Afers Econòmics de la UE, Olli Rehn, per assegurar als mercats que la Unió està treballant "dia i nit" per accelerar les reformes han tranquil·litzat les borses. Tampoc ho han aconseguit les dades de l'atur als Estats Units, que amb un 9,1% han estat més optimistes del que havien previst els experts.

L'índex europeu FTSE Eurofirst 300 ha retrocedit un 9,8% durant tota la setmana, marcada per l'augment del preu de la prima de risc espanyola i italiana, que ha superat amb escreix la barrera psicològica dels 400 punts, arribant, en el cas espanyol, als 419. De fet, els mercats ja desconfien més d'Itàlia que d'Espanya, amb la rendibilitat dels bons italians a 10 anys lleugerament més elevada que la dels espanyols.

Un altre dels principals exemples de la desbandada a les borses és el Royal Bank of Scotland, que ha caigut un 6,9% després d'anunciar pèrdues relacionades amb els seus vincles amb els deutes grec i irlandès.