L’anunci del nou president nord-americà, Donald Trump, pocs dies després de la seva presa de possessió, d’establir uns aranzels del 25% a Mèxic i el Canadà, ha estat una més de les moltes ordres executives que han neguitejat la comunitat internacional. Quan això es va materialitzar amb la signatura d’una ordre el dissabte 1 de febrer, van saltar totes les alarmes.
Només dos dies després, en acomiadar-se Trump de la presidenta mexicana, Claudia Scheinbaum, i penjar el telèfon, la Casa Blanca anunciava la suspensió durant un mes dels aranzels. La crisi semblava superada, un cop la líder mexicana es comprometés a enviar més tropes a la frontera per vigilar estretament la immigració il·legal i el pas del fentanil. L’afectació per a les empreses europees d’una deriva proteccionista és clara. Com ho viu una companyia catalana amb filial a Mèxic?
Ramon Comellas va fundar l’empresa d’energia elèctrica Circutor el 1973, l’any que va esclatar la crisi del petroli. Amb visió a llarg termini, va tenir clara la necessitat d’avançar en la millora de l’eficiència energètica i, des d’aquell moment, la companyia s’ha especialitzat per oferir productes a les indústries que facilitin els seus processos productius. Fa més de 30 anys que fan negocis a Mèxic, on van establir una filial fa deu anys. Aquests dies, a Circutor estan molt pendents de les notícies.
Amb més de 50 anys de vida, la companyia està establerta a Viladecavalls, al Vallès Oriental, amb prop d’un miler de professionals i una venda a tercers per valor d’uns 180 milions d’euros anuals. És una empresa familiar dirigida per la segona generació, tot i que Ramon Comellas, un dels fundadors, continua actiu i explica a Nació com viuen l’amenaça dels aranzels de Trump.
“A Mèxic hi ha molta gent espantada -ens diu-, estem en contacte permanent amb la nostra gent d'allà, però nosaltres ho veiem amb cautela. Tothom està igual, no sabem què passarà, però de moment tenim la preocupació controlada”. L’empresari considera que el tema dels aranzels “no és tan fàcil com assegura Trump". "Perquè les economies dels Estats Units, el Canadà i Mèxic estan molt interconnectades en aquests moments”, afegeix.
El càlcul de Ramon Comellas a curt termini és que, si finalment Washington incrementa els aranzels, Mèxic respondrà de la mateixa manera: “Aleshores pujarien els preus dels productes nord-americans que entressin a Mèxic i això ens podria fer més competitius”. Però, més a llarg termini, la situació sí que podria impactar. “En la mesura que afectés les condicions de vida dels mexicans, sí que seria preocupant”, detalla.
Comellas va crear una empresa que fa del manteniment dels llocs de treball al llarg de la seva història un senyal d’identitat -“No hem reduït la plantilla ni en els moments de més crisi", destaca- i recorda els primers anys a Mèxic, país que ha acollit les inversions estrangeres. Explica com va formar part del grup d’empresaris que va acompanyar el president Jordi Pujol en un viatge oficial al país llatinoamericà els anys 2000. Era president Vicente Fox, del conservador PAN, que els va rebre en audiència. Però després, les polítiques del govern de López Obrador no han canviat el clima favorable per a una empresa catalana com Circutor.
Aprendre del precedent
Iván Valero, mànager de vendes de l'empresa a Amèrica, va viatjar a Mèxic el novembre, el mes de l’elecció de Trump. El possible impacte del nou mandat era tema de conversa. Però tothom recordava el precedent del primer mandat, quan Trump va imposar aranzels a l’alumini (el 10%) i l’acer (el 25%). Mèxic va respondre amb gravàmens a diversos productes nord-americans. Però l’any 2019 va rebaixar la pressió i va renunciar a estendre els aranzels a canvi del compromís -altre cop- a reforçar la frontera.
Comellas, gat vell, també està convençut que “el que segurament pretén Trump és obtenir contrapartides en altres temes”, una percepció que aquests dies comparteixen altres empresaris establerts als Estats Units. La precaució és el sentiment majoritari, però tothom està pendent de les notícies. De moment, l'experiència emprenedora es decanta per la cautela i l’espera.