La CECOT demana explicacions a Gay de Montellà sobre el 14F

Publicat el 01 de febrer de 2013 a les 18:25
El president de la patronal CECOT, Antoni Abad. Foto: Adrià Costa.

La discrepància sobre l'oportunitat de l'acte que Foment del Treball té previst de celebrar el proper 14 de febrer s'escampa entre els socis d'aquesta organització. La presa de posició política del seu president, Joaquim Gay de Montellà, que defensa la via del pacte fiscal i refusa el procés sobiranista iniciat pel Govern, ha encès els ànims entre alguns dels seus membres. PIMEC, la Cambra de Comerç de Barcelona i fins i tot el Cercle d'Economia han expressat els seus dubtes sobre l'acte, en entendre que podria ser interpretat com un acte polític i no estrictament empresarial. De fet, l'acte s'havia de celebrar l'octubre passat, però va ser ajornat per coincidir amb la reunió de Mas amb Rajoy i per la convocatòria d'eleccions anticipades.

La patronal vallesana CECOT ha optat per no posicionar-se formalment fins a escoltar les explicacions del president de Foment sobre aquesta divisió interna. "Seria convenient que dilluns, que hi ha junta ordinària a Foment, es fes un bon debat per aclarir si cal tirar endavant l'acte o no, i esbrinar per què alguns dels seus organitzadors i promotors no tenen clar que hi hagin d'assistir. Certament, l'escenari que tenim ara és ben diferent al de fa un mes, i pensem que els rèdits que es poden obtenir d'aquest acte són baixos", argumenta el president de CECOT, Antoni Abad, a Nació Digital. CECOT no es pronunciarà oficialment fins a escoltar les explicacions del president de Foment, però recorda que "el fet que alguns dels promotors de l'acte s'estiguin desmarcant té la seva gravetat, i d'alguna manera s'haurà d'explicar". "Quan escoltem el president, ens posicionarem".

De fet, Abad considera que aquest acte hauria de tenir l'objectiu plantejat fa uns mesos, "incidir de forma clara en la política econòmica de l'estat i de Catalunya per tal que es prenguin les mesures necessàries per reactivar l'economia i incentivar la innovació i la internacionalització de les empreses. Hi ha dubtes importants sobre la possibilitat d'aconseguir-ho, i és per això que molts empresaris i directius de grans empreses pensen que aquest acte tindrà un retorn molt limitat en relació als esforços que suposa fer-lo", rebla.

Sobre si la patronal tem que aquest acte acabi essent un manifest contra el procés sobiranista, Abad és clar, afirmant que "no creiem que s'estigui pressionant el president Mas, perquè de fet, si es fa serà una declaració conjunta que equilibrarà les diferents sensibilitats del món empresarial".

La junta de dilluns a Foment de ben segur que no serà plàcida. Per primera vegada, hi ha socis que gosen alçar la veu i queixar-se d'un modus operandi ja tradicional, en què el president pren decisions sense el necessari debat intern en una organització que, com s'ha demostrat ara, aplega diferents sensibilitats. Com en d'altres ocasions, Gay de Montellà va posicionar tota una organització amb unes declaracions que no havien estat consensuades i que van agafar per sorpresa els directius de les agrupacions empresarials que s'apleguen sota el paraigua de Foment.