
Catalunya ha perdut aquesta setmana una de les llibreries que més han fet per a la normalització del català. La llibreria Ona ha abaixat persianes aquesta setmana pels problemes econòmics que arrossegava des de feia uns anys.
L’històric establiment de la Gran Via de Barcelona, que va ser creada per un dels fundadors de Convergència, Josep Espar i Ticó en ple franquisme (1962), va jugar un paper cabdal a l’hora de combatre la marginació a què el franquisme havia abocat la cultura catalana. La seva propietària, Montserrat Úbeda, no amaga la seva tristesa perquè “porto dos anys lluitant gairebé sola perquè el govern se n’ha desentès”. Úbeda no vol crear més polèmiques perquè “ara el mal ja està fet” però sí que reconeix que el departament de Cultura de la Generalitat no ha intercedit en cap moment per mirar de cercar una solució a la situació de fallida en què es trobava.
La propietària també retreu a certs partits que formen part de l’executiu català, tot i que evita parlar de noms, que s’hagin negat a fer presentacions dels seus llibres a l’emblemàtic establiment. Més contundent s’ha mostrat la Coordinadora d’Associacions per la Llengua (CAL), que no entén com “la Generalitat ha deixat morir una de les poques llibreries que continuava venent literatura exclusivament en català”. El seu president, Pep Ribas, denuncia que “la llibreria s’hagi vist de nou relegada durant aquests darrers mesos de les importants comandes institucionals de què gaudeixen d’altres llibreries”.