La PAHC ocupa un bloc de 14 pisos del «banc dolent» a Manresa

Inicialment hi entrarà una família de 9 membres que només ingressa 260 euros al mes

Publicat el 13 d’abril de 2014 a les 19:39

Membres de la PAHC Bages a la porta de l'immoble alliberat al carrer Girona. Foto: Pere Fontanals


Una setantena llarga de membres de la Plataforma d'Afectades per la Hipoteca i el Capitalisme (PAHC) han ocupat aquest diumenge a la tarda un immoble amb 14 pisos al carrer Girona, 41, de Manresa, propietat de la SAREB, conegut popularment com el banc dolent. Sobre les 6 de la tarda han desplegat una pancarta davant del portal d'entrada del bloc de pisos i en obrir-la ha sonat l'alarma fent que de seguida arribessin tres vehicles de la Policia Local de Manresa i una patrulla dels Mossos d'Esquadra. Davant la imminència dels fets, els agents d'un i altre cos policial s'han limitat a regular el trànsit per evitar ensurts amb els vehicles que circulaven per la via i els activistes, i a identificar un responsable de la PAHC i saber qui serien els que ocuparien efectivament l'edifici.
 
Després que l'"Obra Social" de la PAHC ocupés el seu primer immoble el juny de l'any passat al carrer Puig Cardener, les necessitats d'habitatges per allotjar famílies que es queden sense teulada ha fet que aquest diumenge decidissin fer una segona acció d'aquesta naturalesa ocupant l'edifici del carrer Girona, propietat de la SAREB, segons han explicat els portaveus de la plataforma, Rufí Cerdan i Josep Maria Campoy.
 
Una família de 9 membres seran els primers inquilins
 
Els primers ocupants d'aquest edifici seran els membres d'una família de nou integrants entre tres generacions que vivien a Canet de Fals i després de diverses negociacions amb el banc, van aconseguir una dació en pagament. "Quan s'aconsegueix una dació en pagament, s'ha d'anar ràpid a signar", explica Campoy, "no sigui que el banc es tiri enrere o hi hagi algun entrebanc". Això provoca, però, que "en molts casos la família es trobi d'un dia per l'altre al carrer, més quan com en aquest cas, no s'aconsegueix un habitatge en lloguer social".
 
La primera família que entrarà al nou bloc ocupat ingressa mensualment només 260 euros al mes entre tots nou membres "i en aquests casos, o en casos que no tenen cap ingrés, és impossible trobar un banc que vulgui oferir un lloguer social", explicava Cerdan. "Ara entra aquesta família, que ocuparà dos pisos, però en aquesta mateixa setmana que comença ja en vindran més", raonen els representants de la PAHC. "En aquest moment tenim 13 casos de famílies que properament signaran una dació en pagament sense lloguer social, que es trobaran sense casa", argumenten.
 
Una primera experiència excel·lent per a la ciutat
 
Cal recordar que la primera ocupació d'un habitatge per part de la PAHC Bages, el juny passat, ha finalitzat amb una negociació amb CaixaBank en que l'entitat bancària es va comprometre a reparar els pisos ocupats, buscar habitatges en lloguer social per a les cinc famílies que hi van entrar a viure, i finalment, cedint l'immoble a l'Ajuntament de Manresa perquè en fes ús des de la regidoria de serveis socials. O sigui que, a la pràctica, Manresa va aconseguir 10 habitatges per a lloguer social. "En aquesta ocasió sabem que no serà tant fàcil com llavors", reconeix Campoy. "La negociació amb la SAREB serà molt més dura del que ho va ser amb la Caixa".
 
Aquests primers dies, membres de la PAHC es rellevaran per fer guàrdia amb la família reallotjada al carrer Girona, i dilluns mateix notificaran la seva situació als serveis socials de l'Ajuntament a fi que en tinguin coneixement i no hi hagi problemes futurs. En aquests moments la PAHC Bages està gestionant una vuitantena de casos de negociació bancària.