
Catalunya com a Estat independent tindria la màxima solvència ï¬nancera i creditícia. Aquesta és la conclusió de l'informe que el Cercle Català de Negocis (CCN) ha presentat aquest dijous al Col·legi de Periodistes, conjuntament amb una projecció dels primers anys del pressupost de l'Estat català.
Aquests estudis, presentats per Joan Canadell, secretari general del CCN, i Albert Macià, responsable d'Estudis de l'entitat, han calculat la prima de risc catalana en relació a vuit països de dimensions similars de Catalunya de la Unió europea, concloent que la ràtio catalana seria de 140 punts bàsics amb una qualiï¬cació crediticia d'AA/AAA, com els països europeus amb els quals s'ha fet la comparació, que són països amb població i PIB similar.
A més, segons els càlculs del CCN, amb la independència el pressupost de la Generalitat arribaria ï¬ns als 67.000 milions d'euros d'ingressos tot i que la despesa augmentaria un 127% pel fet que Catalunya assumiria totes les funcions de l'Estat. L'atur disminuiria i restaria en un 13% a causa dels efectes combinats de diversos factors que en permetrien la reducció.
Pel que fa al deute públic, aquest seria del 80%, cinc punts per sota de la mitjana europea, mentre que el dèï¬cit públic serà els primers anys superior al ï¬xat per la UE (3%) però ràpidament baixaria ï¬ns a l'entorn de l'1%.
El pressupost que ha elaborat el CCN preveu que es podrà millorar la inversió social i
també augmentar un 20% la partida d'infraestructures i a partir del tercer any tindria
superàvit, mentre que el Fons de Reserva de la Seguretat Social, que garanteix les pensions, tindria en cinc anys 9.500 milions d'euros, als quals caldria afegir la part del Fons que cal reclamar a l'Estat espanyol per les aportacions fetes ï¬n ara i que es calcula que representa un 30% del Fons espanyol actual.
A l'hora d'elaborar el càlcul, el CCN ha tingut en compte l'efecte d'un possible boicot
comercial per part d'Espanya, segons el previst pels economistes Modest Guinjoan i Xavier Cuadras. Així, el Cercle ha deixat clar que amb la presentació ha fet l'exercici d'elaborar un model possible que inclou baixar impostos en un 10% i pujar pensions.
Quant a una hipotètica sortida de l'euro, el CCN aï¬rma que no es pot descartar, però
que l'entitat treballa amb la hipòtesi que Catalunya seguirà dins de l'euro per motius
econòmics i polítics.