L'FMI es mulla i demana més impostos a les multinacionals

L'entitat internacional calcula que un impost mínim a les grans corporacions augmentaria fins a 16 punts la recaptació global i aplaudeix la taxa del 15% que s'imposarà a les majors empreses del planeta

  • Les multinacionals, assenyalades per l'FMI -
Publicat el 12 d’abril de 2022 a les 17:40
Contundent i històric informe del Fons Monetari Internacional. L'entitat internacional ha determinat que "les multinacionals tenen ara moltes més possibilitats per generar beneficis sense tenir cap presència física", és a dir, sense estar lligada a impostos. L'FMI ha explicat en el seu informe que les grans corporacions "van aconseguir beneficis d'un 9,2% del PIB mundial durant el 2019, i d'aquest, un 60% són un excés de guanys". I d'on provenen aquests beneficis per guanys?

L'entitat ho relaciona de manera directa amb l'evasió fiscal, els monopolis i els oligopolis. A això se li afegeix la distorsió de sistemes fiscals de països petits, on succeeix major evasió fiscal, en comparació amb les grans economies. Els impostos baixos "han atret grans inversions internacionals i de riquesa personal", explica l'informe de l'FMI.

L'organisme internacional sentencia que les persones més riques del planeta i les grans corporacions han viscut un auge de millores fiscals en 40 anys que els ha fet baixar del 40% d'impostos a un 20%, de mitjana. Arran de la decisió de la Unió Europea d'imposar una mena de taxa mínima de caràcter fix a les grans corporacions, l'FMI ha determinat que aquesta mesura suposaria un increment de la recaptació global en 16 punts. 

L'acord entre l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) i el G20, signat per 137 països, suposarà un impost mínim del 15% a les multinacionals. L'FMI adverteix que una coordinació i cooperació internacional en la qüestió dels impostos "és més necessària que mai".

Com assenyalen en les millores fiscals de les quals han gaudit les grans corporacions, el Fons Monetari Internacional assenyala que tot això suposa un greuge en les inversions públiques, "que acaben sent insuficients". L'FMI celebra l'acord i el considera històric, però reclama "fer molt més" per compensar les esquerdes de desigualtat econòmiques creades per les grans fortunes i les multinacionals.

[plantillavirals]