
L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) va fer públic a final de juny un estudi sobre la qualitat de les llets que es distribueixen a l'Estat espanyol, en què apuntava quines eren les deu millors marques -entre les quals hi sobresortia Pascual-, i quines eren les deu pitjors -entre les quals hi incloïa Llet Nostra , la marca més venuda a Catalunya. Segons l'OCU, Llet Nostra du a terme un tractament tèrmic inadequat en les seves llets i també empra malament els estabilitzants. Dos mesos després de l'informe, la lletera no només no ha notat cap descens en les seves vendes, sinó que les ha augmentat lleugerament respecte el mateix període de l'any anterior, explica l'empresa a Nació Digital. "Hem detectat molta prudència del nostre consumidor, com si no s'hagués acabat de creure l'informe. Tenim un consumidor reflexiu, no pas impulsiu, que sap col·locar les coses al seu lloc, que sap que produïm a Vic amb llet de cooperatives catalanes...", raonen des de Llet Nostra.
La lletera, que acostuma a vendre uns dos milions i mig de brics cada mes, critica que l'informe de l'OCU sentenciï que du a terme un tractament tèrmic inadequat -és a dir, que sobreescalfa la llet-, una dada impossible de conèixer si no es visita la planta d'embotellament. "No pot ser que a les notes de tast ens diguin que tenim un molt bon sabor i una molt bona qualitat de greixos, i que després diguin que sobreescalfem la llet! Si ho féssim, ni tindria tan bon gust, ni tindria tan bons greixos", s'exclamen des de l'empresa. A més, l'estudi també valorava el preu dels brics per sobre de la qualitat de les llets que contenen: "Les llets econòmiques es troben al capdamunt del rànquing, com Hacendado, Carrefour, Consum o Dia".
Si a aquests dos punts s'hi suma el fet que un altre dels ítems que analitzava l'OCU era la claredat de l'etiquetatge, i Llet Nostra només etiqueta en català, s'explica el per què dels mals resultats que donava l'informe. "Directament ja no ens devien ni valorar si la informació que donem és la correcta", s'especula des de Llet Nostra.
De fet, l'estudi contenia tants punts foscos que la patronal del sector, Fenil, no va tenir cap inconvenient en criticar-lo durament, i el ministeri espanyol de Medi Ambient va declarar que el conjunt del sector lleter "aplica amb rigorositat la legislació harmonitzada de la UE, amb els requisits legals i d'autocontrol més exigents de tot el món".
És per tots aquests motius que Llet Nostra es mostra tranquil·la respecte els resultats de l'informe. Reconeix que durant el juliol va vendre menys brics que al juny, però assegura que ja és un comportament estàndard al sector: "Amb la calor, a la gent ja no li ve tant de gust consumir molta llet, a més a més que ja ho substitueix amb els gelats, o bé es prenen una orxata...". Ara bé, si es compara el mes de juliol d'enguany amb el de l'any passat, les vendes han augmentat lleugerament.
Queixes
"Vam rebre més trucades quan vam canviar el tap de l'envàs que no pas arran de l'informe -sentencien des de Llet Nostra-. Sí que hi ha hagut consumidors que ens han dit que no ens tornarien a comprar, però també hem rebut correus de gent animant-nos i fent-nos encara més confiança", explica la lletera.
Després de 8 anys de ser present al mercat, Llet Nostra ha assolit les primeres posicions del rànquing de llet bàsica en bric, segons les últimes dades de Nielsen. De gener a finals de maig, és la marca que més litres de llet ha venut, comercialitzant-ne un 10,9% més que al mateix període del 2010, assolint una quota de mercat en volum de vendes del 9,8%, gairebé un punt i mig més que fa un any.