Mas, als joves empresaris de la PIMEC: «Us vull agrair que us mulleu»

Es reuneix amb uns 350 joves empresaris i emprenedors, davant dels quals afirma: "Si això és arriscat, encara és més arriscat quedar-nos com estem" | Bona part dels assistents acaben l'acte amb crits d'"In-Inde-Inde-pen-dèn-ci-a!"

Publicat el 07 de setembre de 2015 a les 21:30
Les cares visibles de Foment del Treball i de Freixenet asseguren, una vegada i una altra, que Catalunya ha de continuar dins l'estat espanyol. En contraposició amb aquesta imatge, el president de la Generalitat, Artur Mas, s'ha reunit aquest dilluns, a 20 dies del 27-S, amb uns 350 integrants de la patronal PIMEC-Joves Empresaris i els ha expressat el seu agraïment pel suport mostrat al procés independentista. "Us vull agrair que us mulleu", els ha expressat. "Us vull agrair que, davant el procés polític que viu el país, que s'hi pot estar a favor o en contra, que us mulleu en el Manifest del Far que vau signar, en què assegureu que donareu per bo el resultat que hi hagi el 27-S", ha afirmat, en relació amb l'acte empresarial de la Pedrera de la setmana passada.

Mas s'ha reunit amb els representants del jove empresariat català en un espai d'allò tan suggeridor com és la sala Luz de Gas. Un ambient, a priori, propici per a "deixar-se anar" en matèria política..., un escenari que precisament PIMEC-Joves Empresaris ha volgut contenir. Mas venia a Luz de Gas amb ganes de brega política, i s'ha trobat amb tot un seguit de reclamacions purament econòmiques (cotitzacions socials de base zero fins que l'empresa tingui beneficis, pagament de quota d'autònoms en funció de la facturació, reduir la pressió fiscal, infraestructures estratègiques...) que més aviat han frenat el debat. Des de l'entitat empresarial s'argumenta que, si l'entitat es posiciona gaire més a favor del procés independentista, podria haver-hi risc de fractura. I, davant d'aquesta hipotètica fractura, han optat per parlar amb Mas d'aspectes estrictament econòmics.

 

Mas, escoltant una intervenció dels assistents. Foto: Ivan Giménez Costa/Nació Digital.

...però Mas, ja fos per A o per B, trobava la manera per tornar al terreny polític. "Tenim el problema perfectament diagnosticat, està tot batallat a tot arreu. Una vegada més, el que ens cal és poder decidir sobre totes aquestes coses que reclameu, perquè ens juguem la competititvitat de les nostres empreses", deixava anar. "Ho hem de decidir tot a un parlament que està a 600 quilòmetres de distància, i en què representem una part no majoritària", insistia. Citava Germà Bel, exdiputat socialista a Madrid i cap de llista de Junts pel Sí a Tarragona, per exemplificar la manca crònica d'inversions estatals en infraestructures, assegurava que l'energia seria un 30% barata "si dominéssim el nostre mercat energètic"...

"El 27-S va d'això, de comptar quanta gent hi ha en un costat i en un altre", ha conclòs. "Som una societat viva, disposada a fer coses arriscades. I a fe de Déu que hi ha un component de risc en el que anem a fer! Però si això és arriscat, encara és més arriscat quedar-nos com estem! Si no fem res, anirem enrere! O om a mínim no podrem desenvolupar un projecte propi", ha conclòs.

En tancar el micro, espontàniament, part dels joves empresaris han esclatat en crits d'"In-Inde-Inde-pen-dèn-ci-a!", als quals s'hi ha afegit bona part de la platea assistent. Les formes, llavors sí, han quedat en un segon terme. Els nusos de les corbates s'han afluixat i la cuada per fer-se fotos "amb el president" ha durat una estonada.

Camps: "Votar no ens fa por"

Precisament s'havia expressat en aquesta línia el president de PIMEC-Joves Empresaris, Miquel Camps, en la seva intervenció inicial. "Votar no ens fa por, no pot fer-nos mai por una urna, ni decidir quin han de ser el nostre futur com a societat", havia assegurat. I, un cop més amb Joaquim Gay de Montellà i Josep Lluís Bonet presents en la ment de tots, havia engaltat: "No ens toca a nosaltres decidir quin ha de ser el vot dels nostres treballadors, però sí que ens toca respectar el que el poble de Catalunya decideixi."
 

El president català, entre Helena Rakosnik i Josep González, president de PIMEC. Foto: Ivan Giménez Costa/Nació Digital.