
Les carxofes, enciams i escaroles dels camps de verdures i hortalisses del delta de l'Ebre han estat els cultius més malparats per les gelades que van afectar la zona el passat dilluns a la matinada. Els pagesos ja consideren perduda una bona part de la collita de carxofa que, 'cremada' pels efectes de les baixes temperatures, està agafant exteriorment tonalitats fosques. Tot i continuar sent comestible en bona part dels casos, els mercats les rebutgen.
Les escaroles i els enciams també han resultat força afectats, especialment les fulles més tendres dels contorns. En aquest cas, els agricultors expliquen que la necessitat de retirar prèviament les parts més afectades n'encarirà la recol·lecció.
Els 2,4 graus negatius que es van registrar dilluns a la matinada a l'Aldea (Baix Ebre), un dels principals municipis productors d'hortalisses del delta de l'Ebre, van ser suficients per causar estralls en moltes plantacions de carxofes, enciams i escaroles. 'Vam trobar les carxofes congelades. Ara està sortint el mal i encara en sortirà més. La carxofa gelada es queda decantada i al mercat no val ni un duro, tot i que de dins siguin prou bones. La gent no les voldrà comprar', ha explicat Mateu Bonfill, productor d'aquesta població afectat.
'Els carxofers més joves no han resultat tan afectats, però els que ja feia dies que es collien ho han estat més. La que ha tocat ha quedat molt lletja, cremada per fora i les petites que han quedat negres no es vendran. Hem perdut un mes de collita', apunta el també productor Manolo Masdéu, tot confiant a recuperar la producció dintre d'un mes o d'un mes i mig. Directament, les carxofes gelades o amb signes d'afectació difícilment tindran preu o comprador. 'Negra no és vendible', assegura.
Tot i que la pèrdua, quantitativament parlant, podria situar-se entre el 15 i el 25% de la campanya, el fet que la gelada hagi arribat en el moment de major intensitat i que millor es paguen les carxofes podria arribar a retallar entre un 40 o un 50% els ingressos dels agricultors per aquest concepte. 'De desembre a febrer és la millor època. Ara és quan tenim els preus més bons. Estan per sobre d'un euro el quilo. Ens ha agafat de ple', apunta Masdéu. 'És passar, en comptes de tenir beneficis, a no tenir-ne cap: pagar i cobrar', es queixa Bonfill.
Recuperació al febrer
Tot i que d'uns anys ençà s'ha convertit en un conreu essencialment complementari i que té un període de recol·lecció continuat -fet que permet obtenir una font d'ingressos sostinguda al llarg d'aquests mesos a mesura que es van collint-, els pagesos apunten que quan la reproducció es recuperi dins d'un mes o mes i mig, cap al febrer, els preus ja seran més baixos, perquè el punt àlgid de la campanya ja haurà passat. 'D'aquí a dos mesos començaran les conserves i ens ho pagaran a 0,07, 0,10 o 0,15. Són quatre o cinc empreses i es posen d'acord', lamenta Bonfill.
L'Aldea és un dels principals municipis productors de carxofes del delta de l'Ebre, amb 7.000 tones per temporada, gairebé la meitat de la producció total catalana -unes 15.088 tones l'any 2009, segons el Departament d'Agricultura, Acció Rural i Alimentació. Però, en el cas de l'Aldea, la gelada no únicament va afectar aquesta hortalissa. L'enciam i les escaroles -al delta de l'Ebre es concentra al voltant del 70% de les 10.578 tones d'enciam i les 13.907 tones d'escarola de la demarcació de Tarragona- també van resultar afectades.
En tots dos casos, les baixes temperatures van cremar les puntes de les fulles més exteriors. Tot i que bona part de les plantes podran ser aprofitades, els pagesos hauran de suportar un increment important dels costos de recol·lecció perquè, prèviament, hauran de retirar manualment de les plantes les parts afectades. 'Si abans valia 0,10 euros un enciam o una escarola, ara ens costarà 0,15 euros, perquè les despeses s'acumulen', clarifica Bonfill, tot recordant que això afectarà el marge que rep el pagès.
'Són conreus amb un important risc de gelades i els pagesos professionals ho haurien d'assegurar per evitar sorpreses', ha explicat el director dels serveis territorials del DAR, Antoni Espanya. Els efectes sobre els conreus d'hora del Delta han estat, de moment, els més visibles al camp de les Terres de l'Ebre. Els pagesos encara no han pogut calibrar quines conseqüències pot tenir aquest fenomen climàtic sobre altres conreus sensibles al fred i les glaçades, com és el cas dels cítrics -taronges i mandarines.