Què passa amb la gasolina? Nou increment de preu, que torna a batre el rècord anual

El preu mitjà del litre del carburant ja se situa en els 1,660 euros i suposa la xifra més alta des de finals d'octubre del 2023

  • Els preus dels carburants segueixen augmentant | ACN -
Publicat el 11 d’abril de 2024 a les 11:05
Actualitzat el 11 d’abril de 2024 a les 15:08

Males notícies per als consumidors de vehicles que requereixen gasolina i dièsel. El preu mitjà torna a augmentar aquesta setmana, assolint un nou rècord anual. Pel que fa a tot el 2024, la gasolina ja suma un encariment del 9,35%. Són dades recollides pel Butlletí Petroler de la Unió Europea, que estableix xifres a nivell continental però també a nivell específic, com de l'estat espanyol. Dades exactes: el preu mitjà del litre de gasolina ja se situa en els 1,660 euros. És la xifra més alta des de finals d'octubre.

Omplir un dipòsit és molt car

Segueix la mateixa línia el dièsel, amb el tercer increment de preu consecutiu: se situa als 1,551 euros. Encara que els dos combustibles van finalitzar l'any 2023 amb uns preus a la baixa -gairebé un 15% en el cas de la gasolina-, enguany la tendència segueix a l'alça. Les dades del butlletí oficial de la UE són clares. Omplir un dipòsit mitjà de 55 litres de benzina té un cost d'uns 91,3 euros, segons els preus actuals. Això suposa un increment de gairebé dos euros més que el que costava l'abril del 2023. Llavors també va desaparèixer el descompte de 20 cèntims per litre vigent durant el 2022, establert pel govern espanyol. 

Situació semblant per als vehicles de dièsel, ja que omplir un dipòsit mitjà suposa un desemborsament de 85,3 euros, 1,15 euros més car que la mateixa setmana del 2023, moment en què el preu era de 84,15 euros. Encara que ambdós combustibles segueixen lluny dels màxims històrics que es van assolir l'estiu del 2022 -feia pocs mesos que havia esclatat la guerra d'Ucraïna-, els preus segueixen molt per sobre de les dates anteriors a l'esclat del conflicte bèl·lic. 

De què depèn el preu?

Encara que milers d'usuaris segueixin escandalitzats pels preus dels carburants i per la inversió que els suposa, aquests increments responen a una sèrie de múltiples factors. Un d'ells és la cotització específica (independent de la del petroli) o l'evolució del cru, un fet que han patit milions de persones al llarg de diverses crisis de petroli. Ara bé, també afecten els impostos, el cost de la matèria primera i de la logística i els marges bruts. A més, l'evolució de la cotització del cru no es trasllada directament als preus dels carburants, sinó que ho fa amb un decalatge temporal.