Soldevila: «Les vamcats no són un souvenir de la independència»

Publicat el 06 de gener de 2013 a les 16:57
Guillem Soldevila, amb els diferents models de vamcats Foto: C.B.

Ser independentista de cap a peus i mostrar-ho de manera desacomplexada, tal i com diu el seu lema, "Ni un pas enrere". Va ser un dels propòsits de Guillem Soldevila a l'hora de crear les vamcats. Empès per l'auge sobiranista i la complicitat d'un pare sabater, va transformar un enginy publicitari en una marca i va crear una S.L. per fabricar les vambes independentistes. El boca-orella i les xarxes socials han escampat la iniciativa. Ja n'hi ha onze models, acaben de treure una col·lecció de tardor, pensen en millores i novetats amb vista a Sant Jordi i en atendre demandes, com la d'una vamcat de l'Espanyol o la ikurriña. Les venen al seu web i a les fires de tot Catalunya, com la d'hivern de Terrassa, on fins al 5 de gener tenen un estand a la Rambla, a l'alçada d'Iscle Soler.

Quin és l'origen de les vamcats?
Un cartell dissenyat el passat estiu per una cursa que organitzava l'Assemblea Nacional Catalana a Roda de Ter. La gent es pensava que les vambes existien i ens preguntaven on les podíem trobar, fins aquell moment eren només una creació publicitària. Vam trobar un fabricant que ens ho podia fer abans de l'11 de setembre perquè era una diada especial. La idea era fer una petita inversió i tenir vambes per a finals d'agost Però l'11 de setembre no en vam poder vendre ni una perquè no teniem estoc, les poques que ja teníem estaven exhaurides...

La inversió ha estat molt alta?
La inicial era de gairebé 30.000 euros per uns 600 parells, ara estem per sobre dels 5.000 parells.

Això vol dir que la resposta de la gent ha estat bona...
Sí, hem tingut sort que el producte ha estat molt ben rebut més enllà del símbol que implica, hem fet una col·lecció de qualitat, una sabata de pell feta aquí i no a la Xina, això ha fet que la gent parlés bé de nosaltres i fes segones compres, gent que ha comprat més d'un model. Hem intentat ser a tot arreu, al web i també a les fires de Catalunya per acostar el producte a la gent i hi ha botigues que s'hi han interessat a Badalona, Vic, Figueres, Berga, Girona, Barcelona.

Teníeu por a l'hora de sortir al mercat, atès el moment?
Hi va haver un moment en què calia posar diners sobre la taula perquè el fabricant pugués tirar endavant la primera comanda. Però quan detectes una necessitat d'un producte que no existeix, és més fàcil tirar-lo endavant i si tens amics i familiars que et donen suport, encara és més fàcil.

Hi van haver dubtes a l'hora de fixar el preu?
Inicialment vam fer un preu de diada molt assequible tenint en compte que és una sabata 100% de pell fins i tot el folre interior, podria ser més cara del que s'està venent ara, que oscil·la entre els 65 i els 85 euros.

Hi ha models per a tothom?
Per a totes les edats i números, des del 15 al 50. I del 47 al 50 es poden encarregar sota comanda de fàbrica.

La relació amb els fabricants sempre ha estat bona?
I tant, i hem detectat vendes a castellanoparlants i també n'hem enviat arreu d'Europa i Sudamèrica. L'altre dia en vaig empaquetar per a França i Suïssa, hem travessat fronteres, fins i tot n'hem enviat algunes a Madrid.

El fet que  la gent les vulgui dur demostra que ja ens hem tret de sobre complexos i pors?
Sí, i ens hem adonat que hi ha un munt de productes independentistes al mercat. La gent ha perdut la por i no té complexos. Ara ja no és tabú, ningú s'amaga d'ensenyar l'estelada, i la podem trobar a tot arreu: ja sigui al balcó, o bé en forma de sabata, d'adhesiu o de joia. És un fet que ha de ser normal. Nosaltres no hem volgut fer un souvenir de la independència...

Com aquells barrets espanyols que es venen a la Rambla...
Exacte, hem volgut fer una nova marca de moda i des del primer moment fer les coses ben fetes, posicionar-la, treure productes de qualitat. La icona de l'estelada és molt visual i potent. Això ho pot dur qualsevol persona.

No hi ha cap perfil de client...
No, és molt ampli, inicialment ja vam voler fer un disseny unisex. Hem tingut molta sort, hem arribat a calçar famílies senceres. Hem de millorar coses com les propostes de soles. Volem que el producte tingui un recorregut més llarg que la política i que entri com una marca més.

L'èxit de les vambes pot estar condicionat pels esdeveniments polítics?
L'estelada no ens l'hem inventat nosaltres, això durarà temps i veurem altres productes molt interessants com les vamcats.

Es plantegen ampliar el mercat amb productes relacionats?
Hem tingut propostes de proveïdors que tenen productes dissenyats, però en parlarem a partir del 10 de gener, ja ens hem complicat la vida amb tants models però no descartem fer nous productes.

No és casualitat que el producte surti de Vic oi?
A Vic fa molt temps que ho tenim  clar, tenim l'estelada penjada al balcó de l'ajuntament des de fa temps. Hi ha un punt d'orgull de ser vigatà i crec que en el futur es parlarà de Vic com la primera capital de la Catalunya catalana.

Si algú els acusés de fer negoci amb els sentiments, què li diríeu?
Tothom fa negoci del que pot. Si es mira el producte hem anat més enllà: som una marca de moda i 200% catalana. Les vamcats també les duu gent que no té el mateix sentiment que nosaltres però que els agraden perquè són de qualitat.