
El Col·legi d'Economistes de Catalunya considera el rescat de la banca espanyola una mesura "imprescindible" tot i que "no suficient" per poder pal·liar els temes de la reducció del dèficit públic i de la productivitat i el creixement. El degà del col·legi, Joan Casas, ha explicat a l'ACN que "si no se solucionava la desconfiança amb el sistema financer difícilment s'hagués pogut avançar en el dèficit i el creixement". Casas ha alertat que tant l'import del rescat com els interessos que se'n deriven computen com a deute i com a dèficit per l'Estat i que tot i que la mesura va destinada estrictament al sector financer hi haurà pressió perquè es compleixin els compromisos que té el govern espanyol amb Brussel·les.
En aquest sentit, el degà del Col·legi d'Economistes sosté que el rescat acabarà afectant també els ciutadans perquè, segons ha puntualitzat, és més que probable que el govern espanyol hagi d'incrementar l'IVA i també hi pot haver una reformulació del sistema de pensions, a més d'una modificació de les estructures del sector públic i un control sobre el deute perifèric.
Casas ha explicat que ara caldrà veure com es concreta la necessitat de finançament de cada entitat bancària a través del FROB i que les provisions per als bancs obligaran a reduir el seu capital bàsic per sota el que exigeix el límit de solvència, que és del 9%. En aquest sentit, ha dit, se sabran quines entitats rebran les provisions i amb quina quantitat per poder mantenir aquest llindar de solvència.
El degà del Col·legi d'Economistes ha assenyalat que tot plegat té una prova de foc en la prima de risc i els mercats i caldrà veure si reaccionen positivament.