Una banca democràtica i social

Un grup d'activistes presenta la iniciativa de Caixa Catalana, una cooperativa de crèdit catalana basada en la valenciana Caixa Popular

Publicat el 18 de juny de 2015 a les 20:40

D'esquerra a dreta: Maria Àngels Cabasés, Joan Ramon Sanchis, Vanessa Campos i Joan Olivé. Foto: Pep Martí


El Col·legi d'Economistes ha acollit aquesta tarda l'acte de presentació de Caixa Catalana, una associació que pretén crear una cooperativa de crèdit que ompli el buit deixat per la fallida del sistema català de caixes. Més que un projecte, es tracta d'una idea, ja que el més calent és a l'aigüera. Però la iniciativa ha congregat un públic nombrós i atent. 

L'acte ha servit també per presentar el llibre "Caixa Popular. Un model de banca cooperativa, social i diferent", escrit per dos professors vinculats a la Universitat de València, Vanessa Campos i Joan Ramon Sanchis. Si el projecte de Caixa Catalana està a les beceroles, el model triat, Caixa Popular, ha complert quaranta d'anys d'èxit. Inspirat en la cooperativa basca Mondragon, Caixa Popular va néixer a l'Horta sud i ha esdevingut una realitat compromesa amb el territori, la llengua i l'economia productiva.

Com han explicat Campos i Sanchis, Caixa Popular té una finalitat social d'ajudar els emprenedors i les classes populars i mitjanes, amb una aposta pel creixement sostingut, amb més d'un 90% dels seus treballadors que són socis cooperativistes, amb una assemblea que regeix l'entitat sense intervencionisme polític, però alhora amb una gestió dels riscos molt professionalitzada. Segons els autors, seria un bon model per a Catalunya. Té el 13% dels dipòsits del País Valencià. Petita, però no tant. El directiu que cobra més rep un salari tres vegades més alt que qui cobra menys.   

Caixa Popular és una cooperativa de segon grau, que vol dir que inclou altres cooperatives en el seu si. A inicis dels anys vuitanta, existien cooperatives similars a Catalunya, però foren comprades per Caixa Catalunya i la Caixa. Avui, la primera ha estat xuclada pel BBVA i la segona s'ha convertit en Caixabanc.

Joan Olivé, el primer dels impulsors de Caixa Catalana, ha explicat a Nació Digital que se sent "un autònom amb dificultats i un català emprenyat". Per ell, que no amaga el fons ideològic que l'anima, "la massa crítica que pot nodrir aquest projecte són els autònoms, les pimes i els emprenedors".Olivé té clar com voldria que fos: "Res a veure amb les caixes que hem vist caure".