Una filtració massiva vincula personalitats de tot el món a paradisos fiscals

Leo Messi, Pilar de Borbó i Pedro Almodóvar, entre els noms destacats | Surten a la llum onze milions de documents del bufet panameny de Mossack Fonseca, un dels cinc primers del món en la creació de societats "offshore" | La investigació es coneix amb el nom d'"Els Papers de Panamà"

Publicat el 03 d’abril de 2016 a les 18:45
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=F6XnH_OnpO0[/youtube]
Leo Messi, Pilar de Borbó –germana de Joan Carles-, Pedro Almodóvar, així com més de 120 polítics haurien tingut societats opaques a Panamà, segons els onze milions de documents que s'han filtrat del despatx d'advocats Mossack Fonseca, especialitzat en la creació d'empreses offshore. Fonseca hauria ajudat els seus clients a blanquejar diners, esquivar sancions i evadir impostos.

Segons revela el Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació, que ha estudiat durant mesos documents del bufet, dotze membres de la família andalusa Domecq, entre ells Micaela Domecq Solís-Beaumont, esposa de Miguel Arias Cañete, també van tenir una empresa en aquest paradís fiscal de l'Amèrica Central.

Els "Papers de Panamà" revelen que Leo Messi, i el seu pare Jorge Horacio, van fer servir un despatx de l'Uruguai per fer-se amb una societat panamenya i facturar els drets d'imatge del jugador per no pagar a l'Agència Tributària, segons publica El Confidencial.

En el cas de Pilar de Borbó, en els papers consta que va ser directora i presidenta de l'empresa Delantera Financiera SA des de l'agost de 1974, un mes després que el llavors príncep Joan Carles assumís de forma interina la prefectura d'Estat per la delicada salut de Francisco Franco. La companyia va ser dissolta cinc dies després que Felip VI fos proclamat rei el 2014.

Per la seva banda, Almodóvar i el seu germà i productor Agustín Almodóvar van tenir des de juny de 1991 la societat Glen Valley Corporation registrada a les Illes Verges britàniques, un territori considerat paradís fiscal. La firma es va mantenir activa des del 22 de març de 1991 fins a l'11 de novembre de 1994 i la seva tramitació es va gestionar des del despatx de Mossack Fonseca a Ginebra, Suïssa.

Als documents també hi apareixen el nom de 72 caps o excaps d'estat d'arreu del món .El president argentí, Mauricio Macri; el d'Ucraïna, Petro Poroshenko, el president sirià Bashar al-Assad, o el difunt Moammar al-Gaddafi, són alguns dels noms que figuren a la llista.

El bufet nega cap delicte

El bufet Mossack Fonseca ha negat a EFE qualsevol vinculació amb els presumptes delites vinculats als “Papers de Panamà”. Ramón Fonseca Mora, soci del bufet, ha assegurat que la companyia té 40 anys d'exercici legal i que després d'haver creat 240.000 estructures jurídiques no s'ha enfrontat a acusacions formals ni condemnes per cap delicte, perquè la seva tasca és legal i no s'associa amb l'activitat dels seus clients.

El soci del bufet, lligat al partit de govern al Panamà, ha assegurat que el “99%” dels seus clients són intermediaris que revenen els productes de Mossack Fonseca als seus clients finals, molts d'aquests, involucrats en els delictes revelats per la filtració.