Una secessió pactada?

Els màxims dirigents empresarials catalans reclamen una sortida "dialogada" al procés, entre les quals ja hi contemplen la creació d'un Estat català | "Faria possibles períodes transitoris per evitar perjudicis irrecuperables en ambdues bandes", avisen

Publicat el 21 de juliol de 2014 a les 23:00
El president català, Artur Mas, valorant la radiografia que l'empresariat fa a Catalunya. Foto: PwC

El gran empresariat català, pragmàtic, no veu cap altra sortida al procés català que una de pactada. Ja sigui per encaixar Catalunya dins l'Estat espanyol, ja sigui per acordar els termes de la secessió. Com faran a Escòcia, de fet, si guanya el "Sí". Sense pors infundades ni missatges apocalíptics. Així ho asseguren els dirigents de les 200 principals empreses del país, que creuen que totes les parts estan interessades en reduir al màxim "els perjudicis que comportaria un enfrontament entre els actors polítics de totes dues parts".

A l'estudi de la consultora PwC Temes candents de l'economia catalana (pdf) elaborat a partir de les opinions dels màxims dirigents de les 200 empreses catalanes punteres, presentat aquest dilluns en presència del president de la Generalitat, Artur Mas, s'afirma: "Tard o d'hora, hi haurà diàleg entre les parts implicades, entre el govern central i l'autonòmic, i s'obrirà camí una solució acordada i, per tant, no traumàtica." Aquesta frase, que podria servir d'estendard a qualsevol defensor de la tercera via, ve immediatament seguida per la puntualització: "Aquesta opinió no pressuposa l'orientació que ha de tenir aquest pacte. Simplement es basa en l'objectiu d'evitar la confrontació i els perjudicis que comportaria un enfrontament entre els actors polítics de totes dues parts."

De fet, l'estudi recalca que Catalunya és un actor clau en la política estatal: el seu Productes Interior Brut (PIB) supera els 200.000 milions d'euros, xifra que representa el 18,8% del total de l'Estat; les seves exportacions s'acosten als 60.000 milions d'euros, el 25% del conjunt estatal; l'aportació de la indústria catalana al total se situa prop del 25%... 

Tenint clar aquest marc, i el fet que una cinquantena d'aquests alts empresaris ja s'ha fet seva la demanda d'una consulta independentista, PwC conclou que "el pacte, en opinió d'algun dels consultats, faria possibles condicions no traumàtiques i períodes transitoris per evitar perjudicis irrecuperables en ambdues bandes".

El deute públic espanyol, el punt feble

I és que, segons l'empresariat, una Declaració Unilateral d'Independència (DUI) aniria en contra dels interessos de Catalunya, en tant que consideren que quedaria exclosa de la Unió Europea (UE), però paral·lelament també avisen que el que quedés de l'Estat espanyol "tindria més dificultats per fer front a l'endeutament acumulat".

L'amenaça empresarial sobre el deute públic espanyol no és en va. De fet, coincideix plenament amb l'anàlisi formulada la setmana passada pel Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN), que apunta que l'Estat català només assumirà la part proporcional del deute públic espanyol general si hi ha un divorci pactat.

"Malgrat les diferències d'opinió, totes les respostes traspuen la petició de diàleg entre els actors d'aquest procés com a única manera d'evitar un xoc de trens que seria, per ell mateix i per les conseqüències que comportaria per a tots, un greu accidents de conseqüències imprevisibles", conclou l'estudi, amb la postil·la: "Estem abocats a entendre'ns."

El tradicional pactisme català, el seny, des d'ara també inclou la hipòtesi d'una Catalunya independent. Un moviment tectònic.
 

Informe 'Temes candents de l'economia catalana. Visió dels empresaris', de PwC (pdf)