
El mercat de valors nord-americà ha respost amb descensos pronunciats a l'anunci de la rebaixa de la qualificació del deute dels EUA per part de l'agència de 'rating' Standard's & Poor.
L'índex de referència de la borsa novaiorquesa ha obert la sessió de dilluns amb una caiguda de l'1,8%. Les baixades s'han anat accentuat i aproximadament en la primera hora de jornada el selectiu ha caigut més del 2,5%. Valors importants com ara Bank of America o General Electric registren caigudes superiors al 9% i el 5% respectivament.
A la una de la tarda, les principals borses europees ja estan en números vermells destacant el Dax alemany amb una caiguda del 2,5%, el CAC40 de París amb un descens de l'1,87% i el FTSE 100 de Londres que es contrau l'1,93%. Per contra, l'Ibex a les 13h15 mantenia un comportament pla amb un increment del 0,5% i se situava en 8.752 punts, després d'un mati amb contínues pujades i baixades, una obertura en positiu a primera hora del mati i un repunt màxim de 9.016 punts durant la jornada.
Els bancs són els principals protagonistes de la jornada i el valor dels seus títols en verd són el que de moment fan resistir a l'indicador selectiu espanyol. El Banc Santander guanyava a les 13h15 un 2,47%, el BBVA el 2,08%, el Sabadell l'1,32% i el Popular el 0,98%.
Van Rompuy demana l'aprovació "urgent" de les mesures de flexibilització
El president del Consell Europeu, Herman Van Rompuy, assegura en un comunicat que "l'aprovació urgent" de mesures com la flexibilització i efectivitat del fons de rescat (EFSF) és "decisiva per restaurar la confiança dels mercats". I per això veu amb bons ulls que es convoquin sessions parlamentàries estatals per tal de tirar endavant "com una prioritat" les mesures que els caps d'estat i de govern de l'Eurozona van acordar políticament a la cimera del 21 de juliol. Que es reuneixin la cambres de cada estat demostra "la determinació" dels líders europeus per ratificar les noves polítiques. Van Rompuy ha celebrat les decisions que s'han pres "a Europa, Itàlia i Espanya, i al BCE".