El Festival de Cinema de Muntanya de Torelló mostrarà 36 pel·lícules d'arreu del món

Publicat el 13 de novembre de 2014 a les 17:41
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=aOs7O7LhIMs[/youtube]Teaser del 32è Festival BBVA de Cinema de Muntanya

Tot a punt per al Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló (Osona), que arrenca aquest divendres, 14 de novembre, i s'allargarà fins al 23 del mateix mes. La secció competitiva serà un any més l’eix vertebrador del certamen, amb 36 pel·lícules d'arreu del planeta que es projectaran a la pantalla del teatre Cirvianum.

El festival és un dels més importants del món en aquest gènere. Exhibeix i posa en competició cada any els millors films del món sobre muntanya i natura durant deu dies. D’aquesta manera i des de fa més de trenta anys, el certamen promou el respecte a la natura amb imatges d’alta definició i al mateix temps catapulta un esport minoritari, portant a Torelló les figures més rellevants de l’alpinisme.

De la secció de competició destaquen pel·lícules de realitzadors que ja s’han fet un lloc a la graella del festival, i que n’han recollit premis. És el cas de The list, de Mathias Mayr; de Beyond the edge, de Leanne Pooley; de Hardrunner, de Valentin Etienne; o de Mission Antarctic” de Guido Perrini. També val la pena destacar pel·lícules com Valley uprising dels també habituals al Festival Peter Mortimer i Nick Rosen i Cerro Torre de Thomas Dimhofer.

La presència catalana també és destacable. De fet, comarcal. Dues pel·lícules osonenques seran a competició oficial. Són Joana. Pels Camins dels Matxos, del torellonenc Isaac Moreno sobre la corredora local Joana Roma, que obrirà la sessió competitiva del certamen. L’altra és Pioners, dels vigatans Miquel Pérez i Miquel Vilaplana. També té un punt d’accent català la pel·lícula Red Bull Rampage 2014, que recull com va ser la prova de freeride de finals de setembre i que va guanyar, per cert, el català  Andreu Lacondeguy.

Una imatge del film «Mission Antartic», que es projectarà al certamen


L’entrega de premis d’aquesta edició es mantindrà en el format habitual dels darrers anys, l’últim dissabte de Festival  a les 7 de la tarda. En un acte conduït un any més per Txe Arana, s’entregaran les Flors de Neu de Plata i la Flor de Neu d’Or, en vuit categories diferents. Durant la clausura, també s’entregarà el premi al millor treball en periodisme escrit i al millor blog, sobre temàtica de muntanya.

Després de la sessió de clausura, començarà la primera projecció non-stop amb pel·lícules premiades, que continuaran al llarg de tot el diumenge.

Homenatge a Jim Bridwell

El segon gran pilar de la 32a edició del Festival BBVA de Cinema de Muntanya serà la recuperació de la sessió d’homenatge. En aquest cas, a un històric de l’escalada com el nord-americà Jim Bridwell que serà a Torelló per rebre la Flor de Neu d’Honor.

Jim Bridwell i Yosemite són dos noms indissociables. L’escalador hi va arribar el 1962 i va transformar el món de l’escalada des de llavors. El van rebatejar com a “The Bird”, l’ocell, i es va establir en aquesta vall fins a convertir-la pràcticament en casa seva. Una de les seves fites més importants va ser l’ascensió a El Capitan per The Nose en un dia, quan fins llavors es trigaven tres dies. Va ser, per a molts, el naixement de l’escalada moderna a grans parets: escalar de pressa i amb poc pes.

Amb diferents companys va obrir vies que encara avui tenen un ressò mític: Pacific Ocean Wall, Sea of Dreams, Zenyatta Mondatta, Zenith i Big Chill al Half Dome. Després però va necessitar fer un pas més a la Patagònia. En dos anys consecutius va escalar el Cerro Torre (primera ascensió íntegra) per la via Maestri i va realitzar les primeres al Cerro Stanhardt i a la Desmochada. A aquestes ascensions, als 80, cal afegir-hi l'Himàlaia, amb una nova ruta al Pumori o al Changtse III. Vinculat a la filosofia "hippie", Bridwell defensa l’escalada des d’una ètica absoluta: "La primera ascensió és la única en que els escaladors es posen a prova a si mateixos. Una vertadera creació artística. Qui vingui més tard podrà imitar i respectar l'original o desfigurar-lo".

La pel·lícula més antiga, Cervino, de 1901

La que es considera la primera pel·lícula de muntanya serà aquest novembre a Torelló. És Cervino, un curt de 74 metres, equivalent a sis minuts de durada, que es va enregistrar l'any 1901. Representa un grup de tres alpinistes, probablement guies, que surten de Zermatt i escalen el Cerví pel costat suís. Les imatges acaben a prop del cim. El curt serà a Torelló perquè l'International Alliance for Mountain Film l'ha restaurat precisament aquest any. Arribarà al Festival BBVA de Cinema de Muntanya en format digital per ser projectada com a peça única al costat de les millors pel·lícules de muntanya de l’any.
 

Una imatge de «Cervino»


Amb Cervino l'organització del certamen pretén posar en valor els orígens d'un esport i d'un gènere que actualment produeixen hores i hores d'imatges. Encara que només sigui de sis minuts, les diferències tècniques, tant alpinístiques com cinematogràfiques, seran evidents per als espectadors en una oportunitat única per viure i veure la història del cinema i de la muntanya.

Es desconeix l'autor d'aquesta joia encara que podria tractar-se de Franck Ormiston-Smith, un jove anglès pioner en el cinema de muntanya. Ormiston-Smith hauria visitat la serralada dels Alps tant el 1901 com el 1902, per a nombroses ascensions als cims més importants de la cadena acompanyat de tres guies i dos camàlics. Així s'especifica en un diari anglès d'aquella època, que fins i tot detalla el nom de dos dels guies: serien Christian Bohren i Christian Burgener, de Grindelwald.

El Festival BBVA de Cinema de Muntanya projectarà Cervino en dues ocasions. La primera serà per donar el tret de sortida al certamen, com a inauguració, en la primera de les sessions de projeccions. La segona vegada que es podrà veure serà precisament per tancar el Festival. Serà en la clausura del certamen, durant l’entrega de premis.

Taula rodona, dones per competir a muntanya

Muntanya és un nom femení. I Núria Picas, Emma Roca i Mireia Miró en són tres dels principals exponents del nostre país. Amb elles debatrà la periodista de Catalunya Ràdio, Maria Guixà, per saber com són, a què s’enfronten i per què són dones que competeixen a muntanya; sigui en curses com la Núria i l’Emma, o com la Mireia, quan es dedicava a l’esquí de muntanya.

La taula rodona “Dones: competir a muntanya”, amb accent clarament femení, pretén doncs posar sobre la taula les dificultats que poden trobar-se pel simple fet dones en un món històricament predominat pels homes. Amb elles descobrirem un punt de vista sovint allunyat de les gran expedicions que mica en mica i cada cop més s’obre pas per fer, també, el cim.

El Festival BBVA de Cinema de Muntanya està coorganitzat per la Fundació Festival de Cinema de Muntanya i per la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA, des del 2013. Per aquest any es va renovar el conveni de coorganització i patrocini, un pas que aferma la seva continuïtat.
 

Programació del Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló

Recull de galeries de fotos del Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló

Més informació, des del web del Festival BBVA de Cinema de Muntanya

 

Joan Salarich, Santi Vivet i Jordi Casals, aquest dijous a la presentació del Festival de Cinema de Muntanya. Foto: Adrià Costa