El Reial Madrid equipara l'estelada amb l'esvàstica o l'àliga franquista

Va requisar-les al Bernabéu "conforme a la Llei de l'Esport", que veta símbols que puguin "incitar, fomentar o ajudar els comportaments violents, xenòfobs, racistes o terroristes"

Publicat el 24 de gener de 2012 a les 22:59
Al Camp Nou tot sovint s'hi veuen desenes d'estelades.

Celebrar un gol del FC Barcelona a l'estadi Santiago Bernabéu amb una estelada -ja sigui blava, roja o fins i tot blaugrana- pot "incitar, fomentar o ajudar els comportaments violents, xenòfobs, racistes o terroristes". Aquesta és l'explicació oficial que el club dóna per justificar que el seu personal de seguretat les requisés, dijous, durant el partit de Copa que el Barça va acabar guanyant per 1-2.

Perquè en quedés constància gràfica, un culer present al camp, Dani Pierrá, va decidir enregistrar un vídeo perquè es veiés com el personal del club prenia una estelada a un dels afeccionats blaugrana presents a l'estadi, que tan sols la feia voleiar en senyal d'alegria per la victòria del seu equip.

Segons que ha explicat el club a Nació Digital, "el Reial Madrid CF actua conforme a la normativa vigent de la Llei de l'Esport". Aquest text legal, al seu article 66.1, afirma: "Queda prohibida la introducció i exhibició en espectacles esportius de pancartes, símbols, emblemes o llegendes que, pel seu contingut o per les circumstàncies en què s'exhibeixin o utilitzin, pugui ser considerat com un acte que inciti, fomenti o ajudi als comportaments violents, xenòfobs, racistes o terroristes, o com un acte de manifest menyspreu esportiu als participant en l'espectacle esportiu. Els organitzadors dels espectacles estan obligats a retirar-los immediatament."

Així mateix, la Llei contra la Violència, el Racisme, la Xenofòbia i la Intolerància a l’Esport, al seu article 2.2.d., entén per actes racistes, xenòfobs o intolerants en l’esport "l’entonació, als recintes esportius amb motiu de la celebració d’actes esportius, als seus voltants o als mitjans de transport públics en què es puguin desplaçar per assistir-hi, de càntics, sons o consignes així com l’exhibició de pancartes, banderes, símbols o altres senyals, que continguin missatges vexatoris o intimidatoris, per a qualsevol persona per raó de l’origen racial, ètnic, geogràfic o social, per la religió, les conviccions, la seva discapacitat, edat, sexe o orientació sexual, així com els que incitin a l’odi entre persones i grups o que atemptin greument contra els drets, llibertats i valors proclamats en la Constitució."

"Si és constitucional, entra"

Pierrá remarca el fet que l'estelada que li van requisar els guardes de seguretat no era res més que una bandera blaugrana ideada per la penya Sang Culé, no reivindicada per cap moviment polític independentista. Davant d'aquesta constatació, el club blanc es remet a les indicacions que assegura que els dóna la Policía Nacional: "El que és constitucional, entra. El que no, no. I si els sembla una bandera estranya, tampoc no entra. Davant del dubte, el millor és retirar-la, perquè ens podrien sancionar."

Preguntat sobre quin organisme podria sancionar el Reial Madrid CF per permetre l'entrada de senyeres estelades al seu camp, siguin del color que siguin, apunta vagament: "Potser el comitè antiviolència." I rebla: "Al Santiago Bernabéu només hi entren banderes clares."

"Una vegada, la UEFA ens va retreure que un afeccionat portés una samarreta amb el número 88. Quan vam comprovar de qui es tractava, vam adonar-nos que era un turista britànic que duia un polo de rugbi amb aquell dorsal", explica el club blanc, per exemplificar que ha d'estar permanentment atent a tots els símbols que es mostren a les grades.

Permeses al Camp Nou

Si el Reial Madrid no acaba de tenir una resposta clara sobre per què no permet l'exhibició al Bernabéu de senyeres estelades ni banderes de la penya Sang Culé, al Camp Nou l'afer es veu des d'una perspectiva totalment inversa.

El Barça, de fet, assegura que qui pren les decisions en matèria de simbologia és un coordinador de seguretat, que sempre és un comandament policial dels Mossos d'Esquadra, i que no veu cap inconvenient en què els culers puguin fer voleiar al Camp Nou totes les banderes esmentades, atès que no hi veu cap incompatibilitat amb la Llei de l'Esport.